Ga naar de inhoud

Clubicoon Francky Dury na degradatie van Zulte Waregem: "Dit komt heel hard aan"

 ma 24 april 2023 07:37
Francky Dury
Francky Dury was meer dan 20 jaar trainer van Zulte Waregem, in december 2021 nam hij er afscheid.

Na 18 seizoenen moet Zulte Waregem de aftocht blazen in 1e klasse. Essevee kon zich zondagavond niet redden op de slotspeeldag en speelt volgend seizoen in de Challenger Pro League. "Een terugkeer naar de Jupiler Pro League binnen het jaar moet mogelijk zijn", blijft voormalig trainer Francky Dury optimistisch over de toekomst van de club.

Francky Dury was de trainer die destijds Zulte Waregem naar 1e klasse loodste. Meer dan 20 jaar was hij aan de slag bij Essevee, de degradatie van de club van zijn hart valt Dury dan ook zwaar.

 

"Ik heb er een heel slecht gevoel bij, dit komt heel hard aan", vertelt Dury vanuit het buitenland, waar hij de wedstrijd met vrienden gevolgd heeft. "Het was ook geen cadeau om die laatste match te spelen tegen Cercle Brugge, dat nog in poleposition lag voor Play-off II."

 

"Die blitzstart van Cercle tast natuurlijk ook het vertrouwen aan. Het was wel fantastisch dat Zulte Waregem in de 2e helft nog kon terugkeren. Die afgekeurde goal was heel spijtig. Je vecht tegen de emotie en tegen de tijd. Na die 2-3 van Cercle was het balen voor iedereen."

 

"Eupen verliest met 7-0, maar viert wel feest op de bus naar huis. Ik gun het Zulte Waregem meer dan Eupen, dat mag je mij niet kwalijk nemen. En dan wint Oostende ook nog in Gent. Het was een vrij vervelende avond", klinkt het cynisch.

Voor een club als Zulte Waregem moet het mogelijk zijn om binnen het jaar terug te keren.

Francky Dury

Waar is het dit seizoen misgelopen voor Zulte Waregem? "Die analyse zal de club vanaf morgen moeten maken. Ik ga eerlijk zijn: veel contact heb ik niet meer met de eigenaar. Maar ik denk dat ze de koppen bij mekaar moeten steken en iedereen overtuigen dat een terugkeer naar de JPL binnen een jaar mogelijk moet en kan zijn."

 

"Een stap achteruit zetten om er dan twee vooruit te zetten", omschrijft Dury het. "Dat kan veel betekenen voor de toekomst. Andere ploegen hebben dat ook meegemaakt. Kijk bijvoorbeeld maar naar het enthousiasme bij Union, twee jaar na hun promotie. Het is dus mogelijk."

 

"Er zijn veel elementen aanwezig om de moed bij elkaar te rapen en de energie te bundelen. De club heeft veel dynamische mensen, eigenaars die veel doen, fantastische supporters, een mooi stadion, een oefencomplex, de knowhow, het is een geweldige stad. Er is al heel veel."

 

"Oké, de laatste jaren zijn moeilijk geweest, ook met mij. Nu komt het erop aan om de juiste beslissingen te nemen. Maar voor een club als Zulte Waregem moet het mogelijk zijn om binnen het jaar terug te keren", besluit Dury vol vertrouwen.

Gerelateerd: