Ga naar de inhoud

Zulte Waregem degradeert na mislukte remontada, Cercle naar play-offs

 1. 45+8' - Gemiste strafschop - Ayase Ueda
 2. 45+5' - Geel - Alieu Fadera
 3. 45' - Geel - Boris Popovic
 4. 37' - Geel - Jelle Vossen
 5. 30' - Verv. Hannes Van der Bruggen door Charles Vanhoutte
 6. 8' - Doelpunt - Ayase Ueda (0 - 2)
 7. 6' - Doelpunt - Hugo Siquet (0 - 1)
 1. 87' - Verv. Novatus Miroshi door Christian Brüls
 2. 86' - Geel - Charles Vanhoutte
 3. 83' - Doelpunt - Thibo Somers (2 - 3)
 4. 82' - Verv. Timothy Derijck door Stan Braem
 5. 78' - Geel - Abu Francis
 6. 75' - Verv. Leonardo Lopes door Abu Francis
 7. 74' - Verv. Jesper Daland door Jean Marcelin
 8. 74' - Verv. Yann Gboho door Kevin Denkey
 9. 72' - Geel - Leonardo Lopes
 10. 68' - Doelpunt - Alioune Ndour (2 - 2)
 11. 59' - Doelpunt - Lukas Willen (1 - 2)
 12. 58' - Verv. Hugo Siquet door Dino Hotic
6'goalHugo Siquet0 - 1
8'goalAyase Ueda0 - 2
59'goalLukas Willen1 - 2
68'goalAlioune Ndour2 - 2
83'goalThibo Somers2 - 3

Zulte Waregem is er niet aan kunnen ontkomen. Een laatste strijddag tegen Cercle Brugge eindigde in mineur voor de fusieclub, een einde aan 18 jaar eerste klasse. Een vroege dubbele voorsprong werd nog geneutraliseerd, maar uiteindelijk trokken de bezoekers aan het langste eind. Thibo Somers schoot de Vereniging naar de Europe Play-Offs.

Zulte Waregem - Cercle in een notendop:

Man van de match: Bij Cercle Brugge was er zoals steeds een bijzonder sterke Ayase Ueda actief. Een doelpunt kwam vandaag op zijn naam, maar verder dan dat maakte hij het de Waregemse een hele wedstrijd knap lastig. 

 

Sleutelmoment: Op tien minuten van het einde was alles nog mogelijk voor Zulte Waregem, de energie en honger nog groot, tot Somers anders besliste. Waar de veerkracht en mentaliteit van de thuisploeg nog onbreekbaar leek na rust, was de veer nu écht gebroken.

 

Opvallend: Na een knotsgekke speeldag vinden vreugde en verdriet elkaar in een innige omhelzing aan de Elindus Arena. "We weigeren op te geven", beschreef Miron Muslic op voorhand zijn ploeg. Een voorspelling eigenlijk. Wie weet wat de Vereniging kan doen in PO2, waar alles op een zakdoek staat.

Blitzkrieg

In de problemen of niet, Zulte Waregem begon met hoop. 

 

Hoop en naïviteit, blijkbaar. Want na acht minuten leek met twee doelpunten het kalf al verdronken voor de fusieclub. Eerst was het Siquet. Hij kwam aan de bal, vrij en alleen, na een geblokkeerd schot van Gboho. Iemand van de thuisploeg had hem moeten oppikken, maar daar gaf hij geen sikkepit om. 1-0.

 

Essevee had amper nog haar plaats ingenomen, of het hing weer in de touwen. Na geharrewar in de zestien kon Ueda het krachtigste zijn voet tegen de bal zetten, Zulte Waregem vergat een beetje te verdedigen. 

 

Een koude douche voor de thuisploeg dat na een half uur wel boven water kwam. Kansen waren er voor Gano, maar Bostyn en een zeer glad veld stonden hem in de weg.

 

Lambrechts kende dan nog een penalty toe aan Zulte Waregem, maar werd teruggefloten door de VAR. Het voetje van Vormer werd wel gehaakt, maar veel te licht. Geen penalty, het begin van een rollercoaster van een slotfase. 

 

Aan de overkant gaf Lambrechts na een interventie van de VAR wel de penalty, iets minder licht dan die voor Somers. Ueda zette hem om, maar geen drievoudige voorsprong voor de bezoekers. De Japanner gleed uit en raakte de bal eerst met links, voor hij hem met rechts binnentrapte. Met verwarring de kleedkamer in.

Erop en niet erover

Na rust was er weer iets meer geduld en minder gekheid. De problemen leken zo te groot te worden voor Zulte Waregem, dat amper tot voetballen kwam. Tot Willen deed dromen. Op corner maakte hij zich goed vrij en trapte via een groen-zwart onderbeen de aansluiting binnen.

 

Hoop en enthousiasme in de Elindus, maar ook stress. Miyoshi vergat hoe inwerpen moet, en gaf twee keer zo de bal aan Cercle.

 

Halverwege de helft was Ndour de held van het veld en de redding nabij. Sissako zette hem op weg, Majecki eraan voor de moeite. Het harde werk van de bezoekers voor niks, zeker wanneer iets later de 3-2 ook een feit leek. De vlag van de lijnrechter, en de lijn van de VAR, besloten anders.

 

Iedereen leek door de beste krachten heen, Bostyn was onder de lat misschien de belangrijkste Zulte Waregem-speler. Hij stopte ook nog een eerste schot van Denkey, maar de bal eindigde bij Somers. Genadeloos trapte hij zijn ploeg naar de play-offs. 

 

Wat Essevee daarna ook nog probeerde, het was eraan voor de moeite. Met amper twee wissels was er geen versheid op het veld, de makkelijkste dingen lukten niet meer. Alleen de fans waren consequent luid, maar ook dat mocht niet meer baten.

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 96. Gedaan ermee. Erik Lambrechts brengt een einde aan het eersteklassebestaan van Zulte Waregem. Een tweede helft vol strijd, vol passie en vooral boordevol verdriet bracht de thuisploeg nog even langszij. Willen en Ndour deed de supporters dromen, Thibo Somers haalde zijn naald boven. Ontsteltenis op het veld, in de tribunes juichen de fans voor wat was. .
 2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
 3. tweede helft, minuut 93. Denkey laat dan nog de 2-4 liggen. De voorzet van Deman eindigt op zijn steunvoet. .
 4. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 93.
 5. tweede helft, minuut 92. Cercle telt af. Veel voetbal zit er eigenlijk niet meer bij. Cercle grijpt elke kans aan om nog seconden te stelen, het spel ligt veel stil. .
 6. tweede helft, minuut 90. Opnieuw koppen van Gano, maar deze keer pakt Majecki. .
 7. tweede helft, minuut 90. Gano kan nog gaan koppen, goede voorzet van Bruls. Het is eigenlijk gedaan, maar Zulte weigert af te geven. Vier minuten erbij. .
 8. tweede helft, minuut 88.
 9. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Zulte Waregem, Christian Brüls erin, Novatus Miroshi eruit
 10. Gele kaart voor Charles Vanhoutte van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 86
 11. tweede helft, minuut 86. Deman komt ook nog eens aan de bal, in de zestien van Zulte. Zijn schot gaat wild naast. .
 12. tweede helft, minuut 85. Het doek valt. Thibo Somers maakt er een einde aan. Uitblinker Bostyn stopt een eerste schot van Denkey, maar Somers staat op de juiste plaats. De stilte daalt neer over het Regenboogstadion, het doodsvonnis is zo goed als getekend. .
 13. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 83 door Thibo Somers van Cercle Brugge. 2, 3.
 14. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Zulte Waregem, Stan Braem erin, Timothy Derijck eruit
 15. tweede helft, minuut 80. Opnieuw grijpt Bostyn goed in, deze keer op een voorzet. Bij Zulte lukt verder eigenlijk heel weinig nog. De simpelste passes missen hun doel, eindelijk een eerste wissel. Stan Braem voor Derijck, lees: all-in voor D'Hollander. .
 16. Bostyn stopt. Denkey trapt, te centraal eigenlijk. Maar de bal is zo glad, de zenuwen zo uit-het-oor-spuitend, dat Bostyn de bal laat glippen. Ongevaarlijk verder. Niks is hier gedaan, tot de dikke dame zingt en Lambrechts driemaal fluit. . tweede helft, minuut 80.
 17. Gele kaart voor Abu Francis van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 78
 18. tweede helft, minuut 78. Cercle drukt de thuisploeg even in de egelstelling, en Ayase Ueda - weer hij - legt met het hoofd de bal heerlijk klaar. Thibo Somers trapt, maar Timothy Derijck riskeert lijf en leden voor het block. .
 19. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Cercle Brugge, Abu Francis erin, Leonardo Lopes eruit
 20. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Cercle Brugge, Jean Marcelin erin, Jesper Daland eruit