Ga naar de inhoud

Waar liep het mis voor onze Belgische clubs? Van "pijnlijke afgang" tot "terechte staande ovatie"

 vr 21 april 2023 09:57
" "
AA Gent, Union en Anderlecht strandden in de kwartfinales van Europa.

Vorige week heerste er veel hoop, nu was er een enorme ontnuchtering. Onze drie Belgische clubs gingen - ondanks een prima uitgangspositie - kansloos onderuit in hun Europese kwartfinales. Waar is het misgelopen? Peter Vandenbempt en onze radiocommentatoren ter plaatse maken een laatste analyse op.

Anderlecht: "Over de hele lijn niet goed genoeg"

Geert Heremans - "Waar liep het niét mis voor Anderlecht in Alkmaar? Vanaf minuut één waren ze niet bij de les, waardoor Murillo meteen een strafschop veroorzaakte. Verdedigend was het een ramp en ook offensief kreeg Anderlecht de volledige match niks voor elkaar. Ze strompelden naar de verlengingen en penalty’s toe. Dat het daar fout liep, was tekenend voor hun wedstrijd."

 

"En dus luidt het oordeel: over de hele lijn niet goed genoeg. Anderlecht speelde als de nummer 10 van de Jupiler Pro League. Dat volstaat niet om AZ te kunnen kloppen. Het was een absolute non-match, de slechtste Europese prestatie van Anderlecht."

Dat je dan op die werkelijk catastrofale manier begint, is onbegrijpelijk.

Peter Vandenbempt

Peter Vandenbempt - "Ik krijg het niet uitgelegd. Het deed me denken aan de bekerfinale vorig jaar, waarin Anderlecht de kans had om een prijs te pakken, maar niet thuis gaf."

 

"Ik kan het niet begrijpen wanneer je een afspraak hebt met de geschiedenis, na 33 jaar weer in de halve finales van een Europabeker, wetende dat deze wedstrijd het seizoen nog kan redden. Dat je dan op die werkelijk catastrofale manier begint, is onbegrijpelijk."

 

"Anderlecht heeft zich daar nooit van kunnen herstellen. Het is een zeer, zeer pijnlijke afgang. Anderlecht mag van geluk spreken dat het niet een historische pandoering heeft gekregen, met dank aan Verbruggen en Vertonghen."

 

"Vorige week had de Nederlandse pers geen goed woord over voor het spel van Anderlecht. Het werd "armtierig" genoemd, nu gaan ze nog wat stappen verder: "broddelwerk", "waren ze wezen dansen?" Anderlecht heeft een bijzonder slechte beurt gemaakt."

KAA Gent: "Te veel fouten op korte tijd"

Bert Sterckx - "Eerst en vooral: het was duidelijk dat er bij West Ham veel meer kwaliteit op het veld stond dan vorige week. Als een ploeg uit de Premier League dan doorduwt en op toerental komt... Die comeback tegen Arsenal heeft ongetwijfeld mentaal veel voor hen gedaan."

 

"Maar Gent zal wel met een wrang gevoel achterblijven. Een helft hebben ze het gewoon meer dan goed gedaan - op een bepaald moment waren ze zelfs de betere. Maar door enkele vermijdbare fouten op korte tijd ging het plots snel. Ik vreesde even dat de score wel heel erg zou oplopen. Toch mag Gent trots terugkijken op zijn Europese parcours."

Het moment waarop Gent op voorsprong komt, was prachtig te zien op televisie.

Peter Vandenbempt

Peter Vandenbempt - "Net als vorige week begon West Ham sterk, maar AA Gent reageerde scherp. Het moment waarop Gent op voorsprong komt, was prachtig te zien op televisie. Die 3.500 fans in extase gingen een beetje dromen van wat ze een paar jaar geleden op Wembley met Tottenham voor elkaar hebben gekregen."

 

"Maar dan - Vanhaezebrouck zei het ook - te makkelijk de doelpunten weggegeven. Als West Ham dan op het tempo van een Premier League-ploeg gaat spelen, moet een Belgische ploeg daar zijn meerdere in erkennen. Gent verloor van een betere ploeg en mag terecht trots zijn op zijn Europese parcours."

Union: "Geen schande dat het op limieten botst"

Tom Boudeweel - "Het wordt natuurlijk lastig als je in de openingsminuut al op achterstand komt. Weet je, tegen een ploeg als Leverkusen moet álles kloppen. Union moest even goed zijn als tegen Union Berlijn - met een goed blok en aanvallend dreigend. Beide zaken waren gisteren niet het geval."

 

"Leverkusen kon vlot tussen de lijnen voetballen. Het controleerde de match en bijna elke kans was raak. En bij de 0-3 was er weer een fout, dit keer van Moris. Op het absolute topniveau mag dat niet. Al is het geen schande dat je er tegen zo'n tegenstander uitgaat."

Het publiek is dankbaar geweest voor wat Union heeft laten zien op de Europese scène.

Peter Vandenbempt

Peter Vandenbempt - "Union heeft logisch verloren van een ploeg die gewoon te sterk is. In de sport moet je je daarbij neerleggen. In de eerste helft was Union zichzelf wel niet. Het is geen schande dat Union op zijn limieten is gebotst."

 

"In de tweede helft heeft Union nog strijd geleverd. Bij 1-3 had je de indruk dat het toch nog kon gebeuren. Het publiek is dankbaar geweest voor wat Union heeft laten zien op de Europese scène. Na de wedstrijd zat het stadion nog helemaal vol: het publiek zong en danste en de spelers kregen een terechte ovatie. Daar sluit ik me bij aan."

Conclusie: geen historische avond

Peter Vandenbempt - "Voor de loting en in deze fase van de competitie kan je natuurlijk rekening houden met een exit, maar na de hoopvolle prestaties en best wel kansrijke uitgangsposities van de 3 clubs - zeker van Anderlecht - hadden we gedacht dat er wel 1 club zou overblijven. Van 3 naar 0 is heel erg pijnlijk."


"Maar ondanks de teleurstelling van gisterenavond was het de beste Europese campagne in dik 30 jaar. Er is uitstekend gescoord voor de UEFA-coëfficiënt, daar gaan de Belgische clubs nog jaren van profiteren."

Hopelijk blijft het geen uniek seizoen, want we moeten er ook niet te veel grote conclusies uit trekken over de staat van het Belgische voetbal.

Peter Vandenbempt

"Op bepaalde momenten is er mooie reclame gemaakt voor het Belgische voetbal, want laten we niet vergeten dat ook Club Brugge een historische prestatie leverde met een 1/8e finale in de Champions League."

 

"Hopelijk blijft het geen uniek seizoen, want we moeten er ook niet te veel grote conclusies uit trekken over de staat van het Belgische voetbal. Het blijft toch een momentopname. Niets garandeert dat we volgend jaar opnieuw met 2 of 3 ploegen in de kwartfinales van een Europese beker gaan zitten."

Gerelateerd: