Ga naar de inhoud

"Bevestiging van bronzen Lisa Vaelen, beloning voor doorzetter Maxime Gentges"

 zo 16 april 2023 09:15
Lisa Vaelen en Maxime Gentges.

De equipe op het EK in Antalya heeft nog eens bewezen dat er naast Nina Derwael nog meer Belgisch gymnastiektalent aanwezig is. Maxime Gentges en Lisa Vaelen veroverden zaterdag eremetaal. Commentator Steffy Merlevede licht hun prestaties toe. 

Aan het paard met bogen was Maxime Gentges de surprise van de dag met zijn zilveren medaille.

 

"Hij heeft heel veel ervaring op de grote toernooien", schetst onze reporter in Turkije.

 

"De 28-jarige Gentges, afkomstig uit Malmedy, neemt deel aan zijn 6e EK en was er al 7 keer bij op een WK."

 

"Zijn beste EK-resultaat aan het paard was een 36e plaats, tot gisteren dus. Dat hij zilver pakt, is absoluut een verrassing."

 

"Hij turnde een vrijwel perfecte oefening met een PR en hij gaf aan dat de teamprestatie - met kwalificatie voor het WK - echt wel heeft geholpen."

 

Gentges was vlak voor de Spelen in Tokio overigens bijna gestopt met turnen. "Geen enkele gymnast had zich voor Japan geplaatst en ook in Rio 2016 was hij er niet bij. De bond stuurde toen Dennis Goossens."

 

"Gelukkig heeft hij beslist om door te zetten en hij wil heel graag naar Parijs. We mogen hem een doorzetter noemen en dan is deze medaille een beloning."

"Lisa Vaelen hield gelukkig stand voor die medaille"

Bijna gelijktijdig pakte ook Lisa Vaelen een medaille: brons op de sprong. "Zelf had ze op iets meer gehoopt", vertelt commentator Steffy Merlevede.

 

"Je zag een beetje ontgoocheling bij de landing van haar eerste sprong. Daar moest ze lichtjes corrigeren en ze kreeg er meer puntenaftrek voor bij haar uitvoering."

 

"Haar score was net een tikkeltje minder dan tijdens de kwalificaties, waar ze tweede was geworden, maar ze hield gelukkig stand voor die medaille."

 

"Vorig jaar strandde ze op het EK op een zucht van het brons. Ze werd toen 4e en heeft hard gevloekt."

 

"Dit brons is dan een bevestiging van 2022, het jaar waarin we haar ontdekten."

 

"Ze werd ook 4e allround en toont dat het Belgische turnen steeds sterker wordt, ook in de breedte."

Gerelateerd: