Ga naar de inhoud

2x prijs op EK turnen! Maxime Gentges verrast met ZILVER aan paard, Lisa Vaelen springt naar BRONS

 za 15 april 2023 14:01
Zilver voor Gentges, brons voor Vaelen.

Er is meer dan enkel Nina Derwael in de Belgische turnsport. Maxime Gentges verbaasde vriend en vijand aan het paard met bogen en werd met zilver de eerste Belgische man ooit met eremetaal op het EK. Lisa Vaelen loste dan weer de verwachtingen in op de sprong en kon vieren met brons. Vaelen werd ook nog zevende in de finale aan de brug.

Tweeklapper op EK turnen

De eerste finaledag van het EK turnen had twee Belgen in petto. Lisa Vaelen ging op de sprong op zoek naar revanche voor vorig jaar, toen ze vierde eindigde. Maxime Gentges had zich als achtste geplaatst voor de finale aan het paard met bogen.

 

Lisa Vaelen had zich als tweede geplaatst en mocht bij twee foutloze sprongen zelfs stiekem dromen van goud, maar zover zou het niet komen. Bij haar eerste sprong moest Vaelen licht corrigeren en ook haar tweede sprong verliep niet helemaal vlekkeloos. Met een eindscore van 13.583 deed ze het wel meer dan behoorlijk.

 

Vaelen stond zo even aan de leiding, maar lang zou ze daar niet blijven. De Italiaanse Asia D'Amato ging meteen over Vaelen en wat later troefde topfavoriete Colinne Devillard beide dames nog af. Goud voor Frankrijk, zilver voor Italië en brons voor België.

 

Even daarvoor had die andere Belg, Maxime Gentges, de zaal in Turkije met verstomming geslagen. Met een foutloze oefening aan het paard overtrof hij zichzelf. Een persoonlijk record van 14.566 punten leverde hem een voorlopige tweede plaats op, na de Ier Rhys McClenaghan.

 

Gentges moest vervolgens bang afwachten wat zijn concurrenten deden, maar niemand raakte nog aan zijn score. Het leverde de 28-jarige Gentges zo een geheel onverhoopte maar prachtige zilveren medaille op.

Vaelen had zich ten slotte ook nog geplaatst voor de finale op de brug met ongelijke leggers - het Derwael-nummer. Onze landgenote had zich als 8e geplaatst en werd uiteindelijk verdienstelijk 7e. 

Gerelateerd: