In het Brucity-gebouw in Brussel is de Belgische kandidatuur voorgesteld om het WK wielrennen in 2030 naar België te halen. "Brussel is niet vlak. Er zijn hier genoeg kansen om er een uitdagende koers van te maken."
Amper 2 jaar na het WK in Leuven wil België met Brussel opnieuw het grootste wielerevenement van het jaar binnenhalen, in 2030.
"Het idee ontstond in de dagen vlak voor het WK in Leuven", vertelt Wouter Vandenhaute van organisator Flanders Classics. "Er was een meeting met UCI-voorzitter David Lappartient en Brussels burgemeester Philippe Close die eigenlijk over iets anders ging."
"Daar werd het idee voor het eerst geopperd. Het verbaasde mij dat Lappartient het meteen in overweging nam. 9 jaar na Leuven leek mij nogal kort op elkaar."
Maar België in het algemeen en Brussel in het bijzonder hebben verleidelijke troeven, zo stelt premier Alexander De Croo. "Onze belangrijkste troef is dat wielrennen gelijkstaat met België."
"Zowel qua renners als qua organisatie behoren wij tot de wereldtop, daar is iedereen het over eens. Een WK in België is altijd een feest, of het nu op de weg is of in het veld."
2030 heeft voor België ook een symbolische lading. "Ons land zal dan 200 jaar oud zijn. Het is de ideale gelegenheid om de andere kant van Brussel te tonen. Het is de hoofdstad van België én van Europa, maar het is nog zoveel meer."
Over het parcours: "Alles ligt nog open, we kunnen nog dromen"
Over het parcours is nog niet veel bekend, behalve dat "Brussel het hart van alle wedstrijden zal zijn". Brussel en omgeving bieden in ieder geval genoeg kansen om er een uitdagende koers van te maken.
"Wie Brussel een beetje kent, weet dat het gene platte pannenkoek is", zegt premier De Croo.
Burgemeester Close wil graag de samenwerking van de verschillende gewesten in de verf gezet zien. "Ideaal zou zijn om voor de lussen door Brussel zowel via Vlaams- als Waals-Brabant te passeren."
Wouter Vandenhaute van Flanders Classics zal een belangrijke stem hebben in de omloop. "Alles ligt nog open", zegt hij 4 maanden voor de toekenning van het WK.
"Ik heb al met verschillende beleidsmakers contact gehad. Normaal gezien begin je 2 jaar op voorhand aan de organisatie van een WK. Mochten we de organisatie toegewezen krijgen, dan hebben we 5 jaar extra. 5 jaar om plannen te maken en om te dromen."