Steeds meer reguliere sportfederaties zetten in op de integratie en inclusie van G-sporters. Dat zie je ook aan de toename van het aantal leden in hun clubs. In 2022 vond 12% meer G-sporters de weg naar een reguliere sportclub.
G-sport Vlaanderen houdt elk jaar een meting naar het aantal G-sporters bij reguliere sportfederaties. In 2022 werkten 27 federaties mee.
"De stijging van 12% is een mooie stap vooruit, maar dat cijfer heeft wat extra duiding nodig", vindt Elien Moerman, verantwoordelijke integratie- en inclusiebeleid bij G-sport Vlaanderen.
"Enerzijds onderschatten deze cijfers het werkelijke aantal G-sporters in reguliere federaties, want niet elke organisatie die inzet op G-sport meet dat momenteel."
"Anderzijds is de meetwijze niet uniform", stelt ze. "We willen die uniform maken voor alle betrokkenen, zodat iedereen weet hoe inclusief de sportwereld echt is."
Wat is G-sport?
G-sport is de verzamelnaam voor elke vorm van sportbeoefening of aangepaste beweegvorm van personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening.
G-sport Vlaanderen is de Vlaamse unisportfederatie voor G-sport en voert sinds 1999 een integratie- en inclusiebeleid met de steun van de Vlaamse overheid.
"Tennis Vlaanderen was in 1999 onze eerste partnerfederatie", zegt Elien Moerman. "Vandaag werken we samen met 33 reguliere sportfederaties, telkens op maat en tempo van elke organisatie."
"Samen creëren we meer kansen voor G-sporters in Vlaanderen. Ze moeten zelf kunnen kiezen waar en hoe ze sporten."
Steeds meer inclusie, maar alles kan beter
"We willen zoveel mogelijk Vlamingen aan het sporten en bewegen krijgen", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.
"Voor Vlamingen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening willen we de drempel verlagen. Dat doen we door gericht te investeren in G-sportevenementen, G-sportclubwerking en bovenlokale G-sportprojecten."
"Met de fusie tussen Parantee-Psylos en G-sport Vlaanderen zorgden we bovendien voor een slagkrachtigere organisatie die haar integratiebeleid goed verderzet."
We willen we de drempel verlagen voor Vlamingen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening.
De cijfers wijzen alleszins op een positieve evolutie in de sportwereld. Steeds meer reguliere sportclubs creëren een inclusieve werking of kiezen - vaak voor competities - voor een aparte G-werking.
"De trend is positief, maar we zijn er nog niet", zegt Elien Moerman, die nog uitdagingen ziet: "Er is een groot deel van onze doelgroep die we niet bereiken en heel wat organisaties die nog niet inzetten op G-sport."
"Zij die het wel doen richten zich hoofdzakelijk op sporters met een beperking", merkt Moerman op.
"Maar ook mensen met een psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening moeten op meer plaatsen kunnen sporten en bewegen volgens hun eigen wensen."
Ook mensen met een psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening moeten op meer plaatsen kunnen sporten en bewegen.
Niemand buitenspel bij Voetbal Vlaanderen
Ook Voetbal Vlaanderen wil niemand buitenspel zetten en heeft daarom een aanbod voor G-sporters. "Dat doen we in het reguliere voetbal als het kan, en aangepast met G-voetbal als het gewenst is", legt Jeroen Van Dyck van Voetbal Vlaanderen uit.
"Willen clubs een G-werking aanbieden? Dan heeft de inclusieve aanpak, waarbij het G-voetbal dus volwaardig deel uitmaakt van de clubwerking, onze voorkeur."
De cijfers bewijzen dat die filosofie loont, want het aantal clubs met een G-werking is sinds 2016 verdubbeld: van 64 naar 132 clubs, goed voor 2.577 G-voetballers.
"In 44% van alle Vlaamse gemeenten is er vandaag minstens één voetbalclub met een G-werking", zegt Van Dyck. "We ondersteunen onze clubs maximaal met clubbezoeken en met opleidingen voor trainers, scheidsrechters en omkadering."
"Daarnaast zijn er onze ondersteuningstools, die clubmedewerkers beter leren omgaan met personen met een bepaalde beperking. Ze leverden vorig jaar een bronzen UEFA-award op voor "Best disability initiative". Daar zijn we echt trots op."