Ga naar de inhoud

Zoals echte militairen: Defensie-topsporters gaan samen met minister van de grond

 wo 29 maart 2023 18:56
Minister Dendonder waagde zich in de skydivetunnel.
Minister Dendonder waagde zich in de skydivetunnel.

Wat hebben BMX'ster Elke Vanhoof, triatleet Marten Van Riel en judoka Toma Nikiforov met elkaar gemeen? Het lijkt een onmogelijke quizvraag, maar het antwoord is simpel. Alle 3 hebben ze een topsportcontract bij Defensie. Op de teambuildingsdag gingen ze samen van de grond. 

Met een initiatie skydiven wanen onze topsporters bij Defensie zich op de teambuilding échte militairen. Even wennen, het zijn dan ook geen 'klassieke' soldaten.

 

"Als topsporters zijn we vaak weg van huis. Het is dus uitzonderlijk om iedereen samen te krijgen. Het is leuk om al mijn collega's te zien en te ontmoeten", vertelt triatleet Marten Van Riel. 

 

De missie van Van Riel en co. is vooral het imago van het leger te verbeteren en een job als militair aantrekkelijker maken.

 

"We zijn tegenwoordig enorm aan het rekruteren bij Defensie. Dus als topsporters een rolmodel kunnen zijn voor nieuwe rekruten dan is dat goed", licht defensieminister Ludivine Dedonder, die zich voor de gelegenheid verkleedde als Superwomen. 

 

Wie topsporter wil worden bij Defensie moet daarvoor een basisopleiding tot militair volgen van bijna 3 maanden. 

 

"We hebben marsen moeten lopen, putten gegraven en leren schieten. Ik ben beter uit die periode gekomen. Eigenlijk heeft iedereen baat bij zo'n opleiding", aldus BMX'ster Elke Vanhoof, die ruim 9 jaar aan de slag is bij Defensie. 

Strenge kandidatuurvereisten

Eenmaal de opleiding is afgerond, kunnen de atleten zich volledig op hun topsportcarriére focussen. Het enige wat van hen verwacht wordt: topprestaties leveren. 

 

"De vereisten zijn streng om je kandidatuur te stellen. In mijn geval moet ik mij plaatsen voor de komende Olympische Spelen. Maar dat verwacht ik zelf ook", gaat Vanhoof verder.

 

Vanhoof is momenteel een van de 24 actieve topsporters bij Defensie. En binnenkort hopen er 11 nieuwe atleten een topsportcontract in de wacht te slepen. Maar wat maakt Defensie zo populair bij onze sporters?


"Ik heb mijn studies ooit opgegeven voor mijn sport. Bij Defensie is de kans er om achteraf te blijven, dus dat is zeker iets dat in het achterhoofd speelt", geeft Van Riel toe. 


De vraag blijft wel waarom Defensie topsportcontracten aanbiedt, terwijl Sport Vlaanderen en ook zijn Waalse tegenhanger ADEPS dat al doen. 


"Ik ben na mijn carrière zelf actief gebleven als militair. Ik denk dat het grootste deel van de sporters voor een contract bij Defensie kiest omdat je nadien veel mogelijkheden hebt", verklaart Frederik Van Lierde, ex-winnaar van de Ironman Hawaï en begeleider van het project.

Gerelateerd: