Ga naar de inhoud

Mesut Özil (34) stopt meteen: "Tijd om voetbalpodium te verlaten"

 wo 22 maart 2023 12:47
De Turkse club haalde hem in de zomer in huis.
Basaksehir was de laatste club van Mesut Özil, maar door blessures speelde hij amper.

De Duitse ex-international Mesut Özil houdt het voetbal voor bekeken. De 34-jarige wereldkampioen van 2014 won prijzen in Duitsland (Bremen), Spanje (Real Madrid) en Engeland (Arsenal, waar hij 8 jaar speelde). De zoon van Turkse ouders speelde de laatste 2,5 jaar in Turkije: bij Fenerbahçe en bij Basaksehir, waar hij door blessures amper aan spelen toekwam.

Mesut Özil, die tot zijn 18e als Turks staatsburger door het leven ging,  koos toch voor de Duitse nationale ploeg, wat hem geen windeieren zou leggen .De aanvallende middenvelder speelde een hoofdrol op weg naar de wereldtitel in 2014, waarbij onderweg gastland Brazilië met 7-1 werd ingemaakt. In de finale ging Argentinië voor de bijl met 1-0.

4 jaar later draaide de titelverdediging in Rusland uit op een fiasco. Duitsland ging er voor het eerst in een Wereldbeker in de eerste ronde uit en Özil kreeg de stempel van "zondebok". Er was heel wat te doen in de Duitse pers over een foto waarop hij en teammaat Ilkay Gündogan met de Turkse president Erdogan poseerden.

Zoals zo vaak werd sport politiek. Özil zei dat hij te maken kreeg met "racisme en een gebrek aan respect" vanwege zijn Turkse afkomst.

Na dat WK kondigde hij zijn afscheid van de Mannschaft aan, waarvoor hij 92 keer uitkwam.

Prijzen met Bremen, Real Madrid en Arsenal: "Onvergetelijke momenten en emoties"

De linksvoetige Özil werd prof bij Schalke in het seizoen 2006-2007, van Werder Bremen (2008-2010) ging het dan naar Real Madrid (2010-2013) en Arsenal (2013-2021).

Met Bremen won hij de Duitse beker, met Real de Spaanse beker, titel én supercup, met Arsenal 4 keer de FA Cup.

Na 1,5 seizoen bij Fenerbahçe en amper 4 matchen bij Basaksehir laat hij de bal nu definitief liggen. Hij sukkelde dit seizoen van de ene blessure in de andere en was onder meer lang uit met rugproblemen.

Hij kwam tot nu slechts tot 187 minuten, waarvan 3 tegen Antwerp in de play-offronde van de Conference League. Eerder deze maand was Özil er ook niet bij in de 1/8e finales van de Conference League tegen AA Gent.

Vandaag volgde zijn afscheid op Instagram. "Ik had het voorrecht om bijna 17 jaar mijn kost te verdienen als voetballer. Ik voel ongelooflijk veel dankbaarheid voor die kans", luidde het. "Na geduldig nadenken kondig ik met onmiddellijke ingang mijn afscheid van het profvoetbal aan."

"De voorbije weken en maanden, waarin ik ook het nodige blessureleed kende, werd het voor mij meer en meer duidelijk dat het tijd is om het voetbalpodium te verlaten."

"Het was een ongelooflijke reis met heel wat onvergetelijke momenten en emoties", waarna hij zijn clubs, coaches en teammaats bedankte. Met een speciale vermelding voor vrienden en familie én fans.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: