Ga naar de inhoud

meest recent

Teammanager Bierhoff: "Misschien hadden we het zonder Özil moeten doen"

 vr 6 juli 2018 15:14
Mesut Özil.
Deze foto zette bij heel wat Duitsers kwaad bloed.

De vroegtijdige uitschakeling van titelverdediger Duitsland is nog lang niet verteerd. 9 dagen na de exit heeft teammanager Oliver Bierhoff het over het gedrag van Mesut Özil in de Erdogan-affaire. "De polemiek is nooit gestopt."

Mesut Özil en Ilkay Gündogan kwamen voor het WK in een flinke storm terecht nadat het duo de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoet had. De twee spelers met Turkse roots kregen veel kritiek. Volgens meerdere Duitse politici hadden ze zich voor het karretje laten spannen van Erdogan tijdens zijn verkiezingscampagne.

 

Özil, die ook een gebrek aan loyauteit tegenover Duitsland werd verweten, kondigde daarop een persboycot aan. De middenvelder van Arsenal weigerde met de media te praten over de zaak en stuurde zijn kat naar een mediadag, waar de Duitse pers met elke speler kon praten. Gündogan gaf voor het WK wel een verklaring voor de foto's.

 

"We hebben bij de nationale ploeg tot dusver niemand verplicht om ook maar iets te doen", vertelt Oliver Bierhoff in Die Welt over de saga. "Integendeel, we proberen hen altijd te overtuigen. Met Mesut is dat niet gelukt. Misschien hadden we het daarom op sportief vlak zonder hem moeten doen."

 

De controverse nam ook alleen maar toe na enkele matige prestaties van Özil in Rusland. "Ik denk dat die foto's de groepsgeest niet verstoord hebben, maar de polemiek is nooit gestopt. Ik had dit probleem op een duidelijkere manier willen oplossen."