Ga naar de inhoud

meest recent

   Özil houdt het voor bekeken bij Die Mannschaft: "Ik voel mij niet gewenst"

    zo 22 juli 2018 22:45
   Mesut Özil in actie op het WK.
   De wedstrijd tegen Zuid-Korea op het WK voetbal is de laatste van Mesut Özil voor Duitsland.

   Mesut Özil heeft beslist om niet langer uit te komen voor de Duitse nationale voetbalploeg. De 29-jarige middenvelder haalt in een lang statement op Twitter zwaar uit naar de Duitse voetbalbond DFB en voorzitter Reinhard Grindel. Eerder vandaag gaf Özil ook meer tekst en uitleg bij zijn foto met de Turkse president Erdogan.

   "Duitser als we winnen, immigrant als we verliezen"

   Özil kwam in zijn voetbalcarrière tot 92 interlands voor Duitsland. Daar komen voorlopig geen caps meer bij. Op Twitter haalt Özil zwaar uit naar de Duitse voetbalbond DFB en voorzitter Reinhard Grindel.

    

   "Ik weet dat hij mij uit de ploeg wilde na de foto met Erdogan voor het WK. In de ogen van Grindel en zijn supporters ben ik een Duitser als we winnen en een immigrant als we verliezen."


   "Hoewel ik belastingen betaal in Duitsland, schenkingen doe aan Duitse scholen en met Duitsland wereldkampioen voetbal ben geworden in 2014, word ik nog altijd niet geaccepteerd in de samenleving."

    

   "Mijn vrienden en ex-ploegmakkers Lukas Podolski en Miroslav Klose worden nooit gezien als Duits-Pools. Waarom ben ik dan wel Duits-Turks?", vraagt Özil zich af.


   "Is het omdat het over Turkije gaat? Komt het omdat ik moslim ben? Ik ben geboren en opgegroeid in Duitsland. Waarom accepteren mensen mij dan ook niet als een Duitser?"

   Mijn vrienden Lukas Podolski en Miroslav Klose worden nooit gezien als Duits-Pools. Waarom ben ik dan wel Duits-Turks?

   Een ontgoochelde Mesut Özil.
   Mesut Özil speelde een flauw WK voor Duitsland.

   "Genoeg is genoeg"

   Niet alleen bondsvoorzitter Grindel moet het ontgelden, ook heel wat andere Duitse prominenten komen in het statement van Özil aan bod.

    

   De Arsenal-middenvelder wil daarom niet langer voor Die Mannschaft spelen. "De behandeling die ik heb gekregen van de DFB en vele anderen, heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer voor de Duitse nationale ploeg wil spelen."

    

   "Ik voel me niet gewenst en heb het gevoel dat alles wat ik heb bereikt sinds mijn debuut in 2009 is vergeten. Er is sprake van racisme en een gebrek aan respect. Ik droeg het shirt van de Duitse ploeg met trots en vreugde, maar dat is nu niet meer het geval."

    

   "Deze beslissing was erg moeilijk voor mij, omdat ik altijd alles heb gegeven voor mijn ploeggenoten, de trainers en de goede mensen uit Duitsland", besluit Özil.

    

   "Maar als ik door de hoge heren bij de Duitse voetbalbond zo behandeld word, dan zeg ik: genoeg is genoeg. Dit is niet waarom ik voetbal en ik zal niet toekijken en er niets aan doen. Racisme moet nooit geaccepteerd worden."

   Ik voel me niet gewenst en heb het gevoel dat alles wat ik heb bereikt sinds mijn debuut in 2009 is vergeten. Er is sprake van racisme en een gebrek aan respect.

   Özil in duel in de wedstrijd tegen Zuid-Korea.
   Özil in duel in de wedstrijd tegen Zuid-Korea.

   "Foto met Erdogan had geen politieke intenties

   De foto van Özil en Gündogan met Erdogan zorgde voor de start van het WK voetbal voor veel onrust in Duitsland. Gündogan gaf meermaals uitleg bij de foto, vandaag liet ook Özil van zich horen.

    

   De middenvelder van Arsenal deed dat met een eerste statement op Twitter.  Hij geeft aan dat hij nog altijd verbonden is met Turkije. "Ik heb twee harten, een Duits en een Turks", zegt hij. "Mijn moeder heeft mij geleerd dat ik nooit mag vergeten waar ik vandaan kom."

    

   "Ik weet dat de foto met Erdogan een enorme reactie heeft veroorzaakt in de Duitse media. Hoewel sommige mensen me beschuldigen van liegen of onbetrouwbaar zijn, had de foto geen enkele politieke intenties."

   Mijn moeder heeft mij geleerd dat ik nooit mag vergeten waar ik vandaan kom.

   Özil en Erdogan.
   Özil poseert met de Turkse president Erdogan.

   "Ontmoeting weigeren was respectloos geweest"

   "Op de foto gaan met president Erdogan ging voor mij niet om politiek of verkiezingen", vult Özil aan.  "Het ging me om het respecteren van het hoogste ambt van het land van mijn familie."


   "Hoewel de Duitse media het totaal anders hebben geïnterpreteerd, is de waarheid dat het weigeren van een ontmoeting met de president respectloos zou zijn ten opzichte van de wortels van mijn voorouders, die trots zouden zijn op waar ik nu sta."


   Özil heeft naar eigen zeggen geen spijt van de foto. "Ik weet dat dit misschien moeilijk te begrijpen is, omdat in veel culturen de rol van politieke leider onmogelijk los kan staan van de persoon. Maar in dit geval ligt het anders. Wat de uitkomst van de verkiezing ook was geweest, of van de verkiezing daarvoor, ik zou de foto hebben genomen."

   Wat de uitkomst van de verkiezing ook was geweest, of van de verkiezing daarvoor, ik zou de foto hebben genomen.

   Ook Ilkay Gündogan ging op de foto met Erdogan.
   Ook Ilkay Gündogan ging op de foto met Erdogan.

   De statements van Özil op Twitter:

   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.