Ga naar de inhoud

In navolging van revolutionair Dick Fosbury: 5 atleten die hun sport veranderen

 di 14 maart 2023 15:04
Deze atleten hebben hun sport veranderd.
Deze atleten hebben hun sport veranderd.

Weinig atleten, wellicht geen enkele, hebben hun sport zo fundamenteel veranderd als hoogspringer Dick Fosbury. Toch zijn er wel wat sporters te vinden die ook een grote impact gehad hebben op hun discipline. Wie drukte net als Dick Fosbury zijn stempel op zijn sport? Vijf atleten die hun sport veranderden.

Greg LeMond en de introductie van het triatlonstuur

Het stuur waarmee Greg LeMond in 1989 aan de start verscheen van de beslissende Tour-etappe werkte aanvankelijk vooral op de lachspieren. Geen hond die verwachtte dat de Amerikaan met het vreemde stuur, overgewaaid uit het triatlon, een kans maakte om alsnog de Tour te winnen.

 

Maar wat volgde was een tijdrit voor de geschiedenisboeken. Dankzij het triatlonstuur had LeMond een enorm aerodynamisch voordeel. De Amerikaan maakte tot eenieders verbazing zijn achterstand op rivaal Laurent Fignon nog goed, en won de Tour met het kleinste verschil ooit: 8 seconden.

 

Het triatlonstuur van LeMond vond definitief zijn ingang in het wielrennen en is nu vaste prik op elke tijdrifiets.

Stephen Curry: revolutie in het basketbal

De driepunter in basketbal was lange tijd voorbehouden voor specialisten, maar daar is de voorbije 2 decennia verandering in gekomen.

 

Stephen Curry is de vaandeldrager van een generatie basketballers die de driepunter omarmd heeft als belangrijkste wapen.

 

Terwijl er 20 jaar geleden nog van overal in het veld gescoord werd, ligt de focus nu op scores onder de ring en driepunters. De opmars van de driepunter heeft voor een totaal ander soort basketbal gezorgd. De pluim van die revolutie mag Stephen Curry voor een groot deel op zijn hoed steken.

Schansspringer Jan Boklöv vliegt 10% verder met V-techniek

Tot eind de jaren 80 verkozen schansspringers de paralleltechniek, waarbij de skilatten evenwijdig gehouden worden tijdens de vlucht.

 

Dat tegenwoordig iedereen het op een andere manier doet, is te danken aan de Zweedse schansspringer Jan Boklöv. Die is niet de bedenker van de zogenoemde V-techniek, maar het maakte hem wel populair.

 

Bij deze stijl vormen de latten de letter V, in een houding die veel aerodynamischer is dan de klassieke paralleltechniek.

 

Toen Boklöv dankzij de V-techniek een stuk verder bleek te vliegen - meer dan 10% verder dan met de parallelsprong - raakte de V-stijl al snel ingeburgerd. Vandaag is de techniek niet meer weg te denken uit het moderne schansspringen.

Tiger Woods: langere en moeilijkere golfbanen

Tiger Woods is door blessures al enkele jaren niet meer de golfer die hij ooit was, maar de Amerikaan heeft in zijn hoogdagen wel degelijk zijn sport veranderd.

 

Woods, destijds fysiek sterker dan zijn rivalen, sloeg het balletje veel verder, waardoor golfbanen zich genoodzaakt zagen om in te grijpen.

 

Zo werd de befaamde Augusta-golfbaan in de VS eind de jaren 90 grondig aangepakt: verschillende holes werden verlengd, er werden extra bomen aangeplant om de fairway smaller te maken en de bunkers werden dieper gemaakt.

 

De zogenoemde "Tiger-proofing" heeft voor langere en moeilijker te bespelen golfbanen gezorgd. Golfers hebben zich moeten aanpassen, met ook meer aandacht voor het fysieke aspect.

 

Woods heeft het golf dus niet enkel extrasportief veranderd, met immens veel meer media-aandacht, maar ook de sport zelf heeft door de Amerikaan een metamorfose ondergaan. Vandaag slaat het gros van de wereldtop het balletje allemaal even ver als Woods destijds.

Jean-Marc Bosman zette de voetbalwereld op zijn kop

De impact van Jean-Marc Bosman als voetballer was op het veld verwaarloosbaar. Maar de gevolgen van de strijd die hij op extrasportief vlak gevoerd heeft, kunnen niet overschat worden.

 

De Belg dwong na een bikkelharde juridische strijd voor de rechtbank af dat voetballers aan het einde van hun contract transfervrij mogen overstappen naar een andere club.

 

Het Bosman-arrest heeft voor een revolutie gezorgd in het voetbal, waar sindsdien tal van spelers van geprofiteerd hebben. Voor Bosman zelf was de uitspraak geen kip met gouden eieren: hij werd verguisd door de voetbalwereld en kwam nergens meer aan de bak.

Gerelateerd: