Ga naar de inhoud

Dopingschorsing is gehalveerd: Oleg Vernjajev mag hopen op de Spelen

 di 14 maart 2023 18:07

Oleg Vernjajev (29), in 2016 olympisch kampioen aan de brug met gelijke leggers, mag na de halvering van zijn dopingschorsing hopen op deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) brengt de schorsing terug van vier naar twee jaar voor de Oekraïense turner, in 2021 afwezig van de Spelen in Tokio.

Het TAS-panel bevestigde dat Oleg Vernjajev het antidopingreglement heeft overtreden, maar oordeelde dat een schorsing van twee jaar volstaat. De facto is zijn schorsing afgelopen, want die ving aan op 5 november 2020. Toen werd hij voorlopig geschorst.

 

Bij de wereldkampioen van 2014 aan de brug met gelijke leggers werd het verboden middel meldonium aangetroffen. Vernjajev ontkent dat hij bewust doping heeft gebruikt. 

 

Tijdens de hoorzitting voor het TAS beweerde Vernjajev dat verontreinigd voedsel de oorzaak was van meldonium in zijn lichaam. Het TAS volgde deels die argumentatie. 

 

Het verboden middel werd gevonden in een urinestaal dat op 26 augustus 2020 op training werd afgenomen. 

 

Door zijn schorsing miste Vernjajev de Olympische Spelen van Tokio. Op de Spelen van 2016 in Rio behaalde hij naast het goud aan de brug ook de zilveren medaille in de allroundcompetitie.