Controversiële bondscoach van Les Bleues ontslagen op 4,5 maand van WK voetbal

  De 48-jarige Corinne Diacre stond sinds 2017 aan het hoofd van de Franse vrouwenploeg.

  Het Franse voetbal maakt de ene na de andere stroomstoot mee. Vandaag komt er een einde aan het bewind van Corinne Diacre, sinds 2017 de coach van de Franse voetbalvrouwen. Heel wat speelsters spreken van een schrikbewind. Toen aanvoerster Wendie Renard en nog 2 andere vedetten niet meer voor hun land wilden spelen, greep de voetbalbond (FFF) in.

  De maat was al een paar keer vol, maar nu definitief. Diacre en een deel van haar internationals kunnen niet meer door één deur. En dat is zeker niet de eerste keer.

  De 48-jarige ex-international - ze speelde 121 keer voor Frankrijk - stond sinds 2017 aan het sportieve roer van Les Bleues. Al van in het begin klonken er klanken door over haar keiharde aanpak, in de kleedkamer zouden herhaaldelijk tranen gevloeid zijn.

  Na het WK in eigen land, waarin ze er in de kwartfinale uitging tegen de latere wereldkampioen VS, probeerden meerdere internationals haar al met een coup buiten te werken.

  Maar bondsvoorzitter Noël Le Graët, ook geen onbesproken figuur, weigerde in te grijpen en hield Diacre aan boord met de woorden dat geen speelster boven de groep staat. Ze kreeg zelfs nog een contractverlenging tot de Spelen van 2024 in Parijs.

  Op Euro 2022 klopte ze België in de groepsfase en ging ze er in de halve finale uit tegen Duitsland.

  Uit de hoorzittingen blijkt dat er een belangrijke breuk is met kaderspeelsters. Er is een point of no return bereikt, die de belangen van de selectie schaadt.

  Communiqué van Franse voetbalbond FFF

  Le Graët overspeelde evenwel enkele weken geleden zijn hand en mocht beschikken. 

  Zo was de hand boven Diacre weg. De FFF was deze keer wel bereid om te luisteren naar Renard, Marie-Antoinette Katoto en Kadidiatou Diani.

  "Ik moet dit doen voor mijn mentale gezondheid", beargumenteerde Renard, 32 jaar en 142 keer international, de pauze die ze nam. "Ik ben zelf niet perfect, maar kan het huidige beleid bij de nationale ploeg niet meer steunen."

  Ook de andere twee wilden tijdelijk niet meer voor Frankrijk spelen. "Tot de nodige veranderingen gebeurd zijn."

  Geen van hen noemde de naam van Diacre, maar alles wijst wel in haar richting.

  Na een hoorzitting met de betrokkenen besloot het Uitvoerend Comité van de FFF om Diacre de laan uit te sturen. "Uit de gesprekken bleek dat er een belangrijke breuk was met kaderspeelsters. Die breuk bereikte een point of no return, die de belangen van de selectie schaadt", luidt het in een communiqué.

  "De FFF erkent de betrokkenheid en het ernstige werk van Corinne Diacre, maar het blijkt dat in de huidige context de problemen onomkeerbaar zijn. Daarom is beslist om een einde te maken aan de missie van Corinne Diacre."

  De rust kan weerkeren, de weg terug voor Renard, Katoto en Diani ligt open. Maar op 4,5 maand van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland is vooral ook een bondscoach van doen die de brokken zal moeten lijmen.