Ga naar de inhoud

Hommeles bij Les Bleues in WK-jaar: drie vedetten stoppen en eisen veranderingen

 vr 24 februari 2023 20:27
Wendie Renard lag eerder al in de clinch met de bondscoach.

De Franse nationale vrouwenploeg staat op haar kop. Bondscoach Corinne Diacre leeft al een hele tijd op gespannen voet met een deel van haar groep, maar nu heeft kapitein Wendie Renard opnieuw voor een bommetje gezorgd. Ze kondigde op sociale media aan dat ze stopte als international. "Ik kan het huidige beleid niet meer steunen", schreef ze. Twee andere belangrijke speelsters, Marie-Antoinette Katoto en Kadidiatou Diani, volgden haar voorbeeld.

Tijdens de afgelopen interlandbreak speelde Frankrijk enkele oefenmatchen als voorbereiding op het WK dat deze zomer gespeeld wordt in Australië en Nieuw-Zeeland. Het won van Uruguay en Denemarken en speelde gelijk tegen Noorwegen. Maar naast het veld barstte er een andere strijd los.

 

Kapitein Wendie Renard nam plots afscheid als international. De speelster van Lyon is 32 en een vaste waarde bij de nationale ploeg. "Ik heb het truitje van Frankrijk 142 keer met veel trots en respect gedragen. Ik houd van Frankrijk en ben zelf zeker niet perfect, maar ik kan het huidige beleid bij de nationale ploeg niet meer steunen", schrijft ze.

 

"Het staat ver af van de huidige eisen op het hoogste niveau. Dit is een trieste dag, maar ik moet dit doen voor mijn mentale gezondheid", zegt ze. "Ik neem een pauze bij de nationale ploeg. In deze omstandigheden wil ik het WK niet spelen."

 

"Mijn gezicht kan mijn pijn goed verbergen, maar mijn hart doet pijn en ik wil niet meer lijden."

Ik moet dit doen voor mijn mentale gezondheid. Ik neem een pauze bij de nationale ploeg. In deze omstandigheden wil ik het WK niet spelen.

Wendie Renard

Renard kreeg meteen veel steun op sociale media, en twee andere speelsters van de ploeg volgden haar voorbeeld: Marie-Antoinette Katoto en Kadidiatou Diani, twee speelsters van PSG.

 

"De gebeurtenissen uit 2019 (toen ze niet geselecteerd werd voor het WK in eigen land, red.), de blessure die ik opliep tijdens het EK van 2022, en de recente gebeurtenissen, hebben me doen beseffen dat ik niet meer op dezelfde lijn zit als het management van de ploeg", schrijft Katoto. "We delen niet dezelfde waarden."

 

Zij zet haar carrière dus ook even op pauze. "Tot de nodige veranderingen gebeurd zijn", schrijft ze.

 

Het verhaal van Diani, ook een vaste waarde in de aanval bij Frankrijk, klinkt gelijkaardig. "Met de huidige resultaten en het management in mijn achterhoofd, heb ik besloten om mijn carrière als international tijdelijk stop te zetten. Ik blijf fan van Frankrijk en als de nodige veranderingen worden doorgevoerd, stel ik me graag weer beschikbaar."

Bondscoach wordt niet bij naam genoemd, maar staat wel ter discussie

Geen van de speelsters noemt bondscoach Corinne Diacre dus bij naam, maar alles wijst wel in haar richting. In het verleden zijn er al vaker problemen geweest tussen haar en de speelsters. 

 

Na het WK in 2019 kwamen er bijvoorbeeld veel negatieve verhalen naar buiten over de aanpak van de trainster. Veel speelsters zouden voor wedstrijden huilend in de kleedkamer gezeten hebben, nadat ze door Diacre met de grond gelijk waren gemaakt.


Toen al probeerden meerdere internationals met een coup het ontslag van Diacre af te dwingen bij bondsvoorzitter Noël Le Graët, maar die weigerde. Onlangs werd het contract van Diacre zelfs nog verlengd tot aan de Spelen in 2024.

 

Ook nu heeft de Franse bond al kort gereageerd. "Geen enkele speelster staat boven de groep", klinkt het.

 

Benieuwd of deze brokken nog gelijmd kunnen worden voor het WK, dat over 5 maanden begint.

Corinne Diacre.

De boodschappen van de speelsters op Instagram

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: