Ga naar de inhoud

Lotto Dstny wil van UCI bewijs dat Ewan GP Monseré niet won

 di 7 maart 2023 08:19
" "
Caleb Ewan kijkt naar de finish van de GP Monseré zondag en hoort daarna dat niet hij, maar Gerben Thijssen won.

De getroebleerde aankomst van de GP Monseré blijft voor beroering zorgen. Een wazige finishfoto, geen rechte finishlijn... Het duurde bijna 10 minuten voor de jury Gerben Thijssen tot winnaar uitriep, terwijl Caleb Ewan al een zege-interview had gegeven. De Australiër blijft geloven dat hij won, Lotto Dstny steunt zijn sprinter en schrijft de UCI aan. Wat vindt commentator Christophe Vandegoor ervan?

"Toon me een foto waarop duidelijk te zien is dat Gerben de winnaar is, daar zou ik me echt beter door voelen", tweette Caleb Ewan zondagavond na de koers.

En dat is nu eigenlijk ook wat Lotto-Dstny aan de UCI vraagt. CEO Stéphane Heulot stelt tot 2 keer dat het niet om een klacht gaat, wel om een officiële vraag: "We willen enkel een beeld van de fotofinish zien, de foto die werd bekeken door de jury en waarmee bepaald werd wie de winnaar was", stelt hij.

Het Belgische team stuurde de UCI gisteren een mail, maar heeft nog geen antwoord ontvangen.

Als de UCI geen onbetwistbaar bewijs over de winnaar kan geven, wil Lotto-Dstny dat Ewan tot mede-winnaar wordt uitgeroepen.

De lokale wedstrijdorganisatie zit erg verveeld met de zaak, maar stelt dat de fotofinish een zaak is van de Belgische bond.

Belgian Cycling begrijpt de heisa en onderzoekt de zaak. Het gebruikte toestel was van de provinciale afdeling van West-Vlaanderen. "Maar dat het beeld zo wazig was, kan natuurlijk niet de bedoeling zijn", legde adviseur Jos Smets uit. De bond wil lessen trekken en ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt.

Vandegoor: "Lotto-Dstny laat niet met zich sollen"

Maar de wazige foto en de matige kwaliteit van de finishlijn in een almaar professionelere wieleromgeving, met grote belangen, krijgen nu dus nog een langer en mondiaal staartje.

Heulot legt uit dat Nikolas Maes, zondag de ploegleider, de fotofinish niet kon bekijken. "Hij kreeg wel een beeld te zien van een foto van de fotofinish. Er zou blijkbaar een probleem geweest zijn met de computer."

"Nu vraag ik heel simpel of we die bewuste fotofinish alsnog kunnen bekijken. Zo hebben we een bewijs dat onze renner terecht als tweede werd gezet", gaat Heulot verder.

De CEO maakt de vergelijking met de openingsetappe van de UAE Tour vorige maand, toen Tim Merlier na een fotofinish als winnaar werd aangeduid voor Ewan. "Toen was duidelijk te zien dat Merlier het haalde en hebben we ons daar onmiddellijk bij neergelegd. Maar in de GP Monseré hebben we die bewuste foto nooit gezien."

"Bovendien komen er nu her en der beelden boven die de beslissing in twijfel trekken. "We willen enkel het bewijs dat de wedstrijdleiding Thijssen terecht als winnaar aanduidde. Is dat zo dan, heb ik daar geen probleem mee. We willen enkel duidelijkheid."

Radiocommentator Christophe Vandegoor begrijpt de demarche van de Belgische ploeg. "Er is verwarring met foto's die Ewan 's avonds op Twitter postte. Die foto's komen van mensen uit het publiek. En volgens die foto's blijkt dat Ewan dan wint, maar frontale foto's tellen in deze niet."

"Men vraagt bij Lotto een keihard bewijs. En dat is die finishfoto. Die wordt gemaakt met 2.000 lijnen om tot op de milliseconde te kunnen zien wie er wint. Want kan die wazige foto een keihard bewijs zijn? De ene mens zou zeggen van wel, de andere van niet."

"Het verleden in het wielrennen toont duidelijk aan dat uitslagen zelden of nooit herroepen worden. Ik denk dat er op dat vlak een kleine kans is."

Misschien kan je hier wel de hand van de nieuwe CEO, Stéphane Heulot, herkennen.

Christophe Vandegoor

Los van de 40 UCI-punten die het verschil tussen de 1e en de 2e bepalen, zit er nog iets meer achter de vraag van Lotto. "Misschien zit de grootste waarde van deze actie in het feit dat Lotto-Dstny een signaal wil geven niet met zich te laten sollen. Misschien kan je hier wel de hand van de nieuwe CEO, Stéphane Heulot, herkennen."

Ewan en Lotto-Dstny slechte verliezers noemen, wil Vandegoor niet doen. "Ik kan dit begrijpen."

Hoe beoordeelt Vandegoor de finishfoto? "Ik ben die dag mee gaan kijken op de laptop van de commissarissen van de Belgische bond. De foto is wazig, maar de mensen zeggen dat je naar de rode streep moet kijken. Het wiel van Gerben Thijssen bevindt zich in grijze waarden en je ziet dat zijn wiel net eerder aan die streep is. Het wiel van Caleb Ewan bevindt zich in witte waarden en daar zie je nog een heel kleine spatie. Dat was voor de commissarissen voldoende bewijs, maar wie ben ik?"

Gerelateerd: