Ga naar de inhoud

5 lessen na de eerste F1-race: Verstappen overheerst, Alonso amuseert, McLaren frustreert

 ma 6 maart 2023 15:39
Verstappen, Alonso, Hamilton, Sargeant en Norris.

In de golfstaat Bahrein zijn gisteren in de Formule 1 de lichten weer op groen gesprongen. Max Verstappen heeft de GP van Bahrein al fluitend gewonnen, Fernando Alonso koerst als een jong veulen en bij Mercedes moeten ze weer naar de tekentafel. 5 lessen na de openingsrace van het nieuwe F1-seizoen.

Max Verstappen wereldkampioen?

Mogen we Max Verstappen nu al uitroepen tot wereldkampioen van 2023? De titelverdediger reed gisteren al fluitend naar zijn eerste zege in Bahrein.

 

Met de ijzersterke Red Bull-auto stak Verstappen er gisteren met kop en schouders bovenuit. Vanaf de pole stoof hij weg, om geen enkel moment meer in de problemen te komen.

 

Zijn we op weg naar een ouderwetse en eenzame strijd om de wereldtitel?

 

Verstappen staat er alleszins beter voor dan vorig jaar. Toen haalde hij de finish niet in de opener van het Formule 1-seizoen.

Een jong veulen van 41

Achter de ongenaakbare Red Bulls slingerde Fernando Alonso zijn Aston Martin naar de 3e plaats. De tweevoudige wereldkampioen leeft helemaal op in zijn pijlsnelle en groene bolide. 

 

Vraag het maar aan George Russell (Mercedes), Carlos Sainz (Ferrari) én Lewis Hamilton (Mercedes). Allemaal gingen ze onderuit in de duels met het jonge veulen van 41.

 

"Ik denk zeker dat Alonso dit seizoen races kan winnen", wist Max Verstappen achteraf. 

 

10 jaar na zijn laatste overwinning? In 2013 won Alonso voor eigen publiek de GP van Spanje, in een Ferrari.

Mercedes terug naar de tekentafel?

Ferrari en Mercedes hebben Red Bull gisteren nauwelijks kunnen verontrusten. Bij de Italianen zagen ze zelfs een auto uitvallen. 

 

Charles Leclerc lag op podiumkoers toen zijn Ferrari stilviel. "Ik heb geen power meer", sprak de ontgoochelde vicewereldkampioen.

 

Ook Mercedes reed geen podium. De zwarte auto's scheuren lang niet meer zoals ze niet zo lang geleden nog deden. In Bahrein moesten ze niet alleen hun meerdere erkennen in de Red Bulls (en Ferrari), ook het klantenteam Aston Martin staat een stap verder.

 

Lewis Hamilton finishte als 5e, George Russell liet zich ringeloren door Lance Stroll (Aston Martin) en werd 7e.

 

Na de kwalificaties wist de Duitse renstal al hoe laat het is. "Ik denk niet dat ons pakket op termijn competitief zal zijn", sprak teambaas Toto Wolff. "We moeten de koppen bij elkaar steken. Niets is heilig."

 

Vliegt de Mercedes terug naar de tekentafel?

Beelden Formule 1: Play Sports

Logan Sargeant beste nieuwkomer

Met Oscar Piastri (21), Logan Sargeant (22) en Nyck de Vries (28) stonden 3 nieuwkomers aan de start van het F1-seizoen.

 

Sargeant presteerde het best. De Amerikaan stuurde zijn Williams naar een 12e plaats, De Vries werd verdienstelijk 14e met zijn AlphaTauri, Piastri (McLaren) viel uit.

 

Een bevestiging dat Williams niet langer de risee van de klas is? De renstal met een rijk verleden lijkt dit seizoen eerder mee te spelen in de middenmoot dan in de staart van het peloton. Alex Albon (10e) finishte zelfs meteen in de punten.

 

De Amerikaanse uitbaters van de Formule 1 zullen alvast opgetogen zijn met de race van Sargeant. De koningsklasse van de autosport wint aan populariteit in de VS en met 3 races op Amerikaanse bodem (Miami, Texas en Las Vegas) zal Sargeant luid toegejuicht worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

McLaren stelt zwaar teleur

McLaren lijkt de rode lantaarn van Williams over te nemen. De voormalige wereldkampioen heeft de bal volledig misgeslagen.

 

Dat was al duidelijk tijdens de testdagen toen de oranje auto's heel wat minder rondjes konden draaien dan de concurrentie. Gisteren volgde de bevestiging in de eerste grand prix van het seizoen.

 

Springveer Lando Norris finishte als 17e en laatste, nieuwkomer Oscar Piastri viel als eerste uit.

 

Zou de jonge Australiër spijt hebben van zijn keuze bij McLaren? Bij Alpine lag er ook een contract klaar voor hem.

 

Pierre Gasly zal er minder om malen. De Fransman snelde van de laatste naar de 9e plaats. Terwijl zijn Alpine-maat en -concurrent Esteban Ocon uitviel (na een reeks tijdstraffen).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Grote Prijs van Bahrein klassement

Pos.RijderConstructeurTijdPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
1u33'56"736
25
2
Sergio Perez
Red Bull Racing
+ 11"987
18
3
Fernando Alonso
Aston Martin
+ 38"637
15
4
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
+ 48"052
12
5
Lewis Hamilton
Mercedes
+ 50"977
10
6
Lance Stroll
Aston Martin
+ 54"502
8
7
George Russell
Mercedes
+ 55"873
6
8
Valtteri Bottas
Alfa Romeo
+ 1'12"647
4
9
Pierre Gasly
Alpine
+ 1'13"753
2
10
Alexander Albon
Williams Racing
+ 1'29"774
1
Gerelateerd: