Ga naar de inhoud

Vestimentair drama voor Nederland: blote enkel kost Oranje wereldtitel op de achtervolging

 vr 3 maart 2023 21:41
Rechts is de blote enkel van Joy Beune zichtbaar.

Een vestimentair drama op dag twee van het WK afstanden in Heerenveen. De Nederlandse vrouwen waren de snelste op de ploegenachtervolging, maar werden gediskwalificeerd omdat een van de rijdsters niet volgens de eisen van de Internationale Schaats Unie (ISU) was gekleed.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het Nederlandse drietal Beune, Schouten en Groenewoud schaatsten de snelste tijd in de achtervolging bij de vrouwen, maar het gouden feestje ging niet door.

 

Reden: een stukje van de enkel van Joy Beune was niet geheel bedekt met snijvaste stof, zoals de reglementen vereisen.

 

Voor aanvang van de race was de kleding geïnspecteerd en goed bevonden. Tijdens de race moet er kleding zijn verschoven, veronderstelde Beune. 

 

Na het horen van het slechte nieuws barstte ze in huilen uit, omdat hierdoor haar de eerste wereldtitel door de neus werd geboord. Ook teamgenoten Irene Schouten en Marijke Groenewoud konden enkel treuren.

 

Scheidsrechter Berrie de Jonge, een Nederlander, gaf geen krimp. Het reglement verplicht de schaatsers om veiligheidsredenen in teamwedstrijden volledig snijvaste pakken en helmen te dragen. 

 

De wereldtitel ging op die manier naar Canada.

 

Gerelateerd: