Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 17  /  17 - Luik-Bastenaken-Luik
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De sterren voor de Strade Bianche: een nieuwe tweestrijd tussen Kopecky en Van Vleuten?

 za 4 maart 2023 08:37
Kopecky en Van Vleuten waren vorig jaar de nummers 1 en 2 in Siena.

Met de Omloop Het Nieuwsblad al in haar zegemandje is Lotte Kopecky nog meer favoriet om haar titel in de Strade Bianche te verdedigen. Moet ze daarvoor net als vorig jaar afrekenen met Annemiek van Vleuten op de Piazza del Campo?

***

De drie sterren naast de naam van Lotte Kopecky blinken nog wat harder na haar uitstekende start van de voorjaarsklassiekers. Haar solo in de Omloop toonde al dat ze kans maakt op een tweede succes op een rij op de Italiaanse grindwegen.

 

De enige renster die er al in slaagde om twee keer na elkaar te triomferen in Siena, is Annemiek van Vleuten. Vorig jaar moest de Nederlandse nog vrede nemen met de 2e plek, maar nu zal ze vastberaden zijn om een eerste keer te winnen dit seizoen in haar regenboogtrui.

**

Met de schaduwfavorieten vervolledigen we het podium van vorig jaar. De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio - vorig jaar 3e - heeft na de Setmana Ciclista Valencia de smaak van de overwinning al te pakken.

 

SD Worx, de ploeg van Kopecky, heeft met Demi Vollering nog een ijzer in het vuur. De Nederlandse won vorig jaar nog de Brabantse Pijl en was in de Omloop al op de afspraak.

 

Maar ook Movistar rekent niet alleen op Van Vleuten. Met de Duitse Lianne Lippert hebben ze nog iemand die een klimmetje kan opknallen.

*

In het kringetje outsiders staan enkele vaste waarden voor de Strade Bianche. Cecilie Uttrup Ludwig stond al bij elke deelname in de top 10, maar een podiumplek was haar nog niet gegund. Katarzyna Niewiadoma pronkte wel al 4 keer op het podium, maar nog nooit op het hoogste schavotje.

 

De Britse Pfeiffer Georgi reed zich in de Omloop in de kijker door zich het langst vast te bijten in het wiel van Kopecky. Floortje Mackaij kan dan weer de handen in elkaar slaan met ploeggenotes Van Vleuten en Lippert.

 

Tot slot is het reikhalzend uitkijken naar het debuut van Puck Pieterse in de Strade. De 20-jarige Nederlandse was goed voor 9 zeges in het veld afgelopen seizoen en zal zich op de Toscaanse grindwegen als een vis in het water voelen.

Gerelateerd: