Ga naar de inhoud

"Dylan van Baarle is een kopman en geen helper van Wout van Aert"

 vr 3 maart 2023 06:30
Van Aert heeft er met Van Baarle een ijzersterke ploegmaat bij: een vloek of een zegen?

Is een ploegmaat zoals Dylan van Baarle (Jumbo-Visma) een zegen of een vloek voor Wout van Aert in de klassiekers? "Van Baarle zal in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix starten met het idee om zelf te winnen", zegt Tom Boonen in Wielerclub Wattage.

Wout van Aert wil met winst in de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix een blinde vlek wegwerken op zijn erelijst.

 

Maar zijn nieuwe ploegmakker - en Omloop-winnaar -  Dylan van Baarle zou wel eens stokken in de wielen kunnen steken volgens onze praatgasten van Wielerclub Wattage.

 

"Dylan is een renner die voor zichzelf vaak de goede omstandigheden creëert. Dat zal bij Jumbo-Visma niet anders zijn", zegt Boonen.

 

"Dylan is een supergoede kopman om naast Wout te zetten, maar hij is inderdaad een kopman. Hij is geen helper."

 

Vorig jaar eindigde Van Baarle 2e in de Ronde en 1e in Roubaix. "Dylan komt ook dit jaar naar Vlaanderen en Roubaix met het idee om zelf te winnen."

 

"En als hij in het allerslechtste geval zelf niet meer kan winnen, dan zal hij Wout helpen winnen."

Dylan is een renner die voor zichzelf vaak de goede omstandigheden creëert. Dat zal bij Jumbo-Visma niet anders zijn.

Tom Boonen

Dus Van Aert staat niet een trede hoger dan Van Baarle op de gele ladder?

 

"Ik denk dat Wout en Van Baarle op gelijke voet starten en met dezelfde ambitie", zegt Boonen.

 

"Door de komst van Van Baarle heeft Jumbo-Visma een stoorfactor tegenover die andere ploegen. Je ziet ook dat Van Baarle beter acteert in de huidige situatie dan toen hij bij Ineos reed."

Boonen: "Ik had Ronde 1 keer meer moeten winnen"

Met ook nog eens Benoot en Laporte heeft Jumbo-Visma nog meer wapens voor de Ronde van Vlaanderen.

 

Een situatie die Tom Boonen (3x winnaar van de Ronde en 4x winnaar van Parijs-Roubaix) nog kent uit zijn Quick Step-periode. “Ik heb met Bettini, Museeuw, Vandenbroucke, Gilbert en Terpstra in de ploeg gereden."

 

"In de koers ben ik wel eens gefrustreerd geweest. Ik had de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld één keer meer kunnen winnen."

 

Boonen doelt op de 2e zege van Stijn Devolder in de Ronde van Vlaanderen van 2009. “Ik had toen echt moeten winnen. Maar als je bij een sterke ploeg rijdt, is het geven en nemen."

 

Het zou dus kunnen dat Van Aert enkele keren zal vloeken dit voorjaar. "Je moet leren koersen met verschillende kopmannen. Het is niet altijd gemakkelijk om dat altijd in je voordeel te laten uitdraaien."

 

"Van Aert en Van Baarle zijn qua duurvermogen vrij gelijklopende types. In de sprint is Wout natuurlijk sneller. Maar dat opent net heel veel deuren voor Dylan", meent Boonen.

Beluister de podcast of bekijk de video op VRT MAX

Gerelateerd: