Ga naar de inhoud

Ward Lemmelijn: "Het WK indoorroeien is een prestigeslag onder roeiers"

 zo 26 februari 2023 13:40
Zondagavond verdedigt Lemmelijn zijn wereldtitel in Tienen.

Vanavond verdedigt Ward Lemmelijn zijn wereldtitel indoorroeien. Lemmelijn trekt daarvoor niet naar Canada, maar roeit zoals de voorbije jaren in Tienen. "Ik ben medefavoriet voor de wereldtitel, maar de Duitser Oliver Zeidler heeft een persoonlijk record dat twee seconden sneller is", vertelt Lemmelijn aan Sporza.

Sinds iedereen tijdens de coronacrisis verplicht in eigen land moest blijven, wordt het WK indoorroeien online georganiseerd. Dit jaar kregen deelnemers wel de keuze. Online deelnemen of naar Toronto in Canada reizen.


Lemmelijn blijft dit jaar trouw aan de formule die hem vorige jaar de wereldtitel opleverde. Aangemoedigd door zijn fans, vrienden en familie gaat hij de strijd aan met de rest van de wereld vanuit zaal Grand Slam in Tienen.


"Zo kan ik eens tonen aan iedereen waar ik mee bezig ben", lacht Lemmelijn. "De reis naar Toronto is lang en met de jetlag kan het twee weken duren voor je helemaal aangepast bent."

Het gaat zwaar zijn. Samen met de Duitser Ziegler ben ik de medefavoriet.

Vorig jaar moest Ward Lemmelijn diep gaan om zich te verzekeren van de wereldtitel en ook dit jaar belooft het een spannende strijd te worden. 

 

Vooral de Duitser Oliver Zeidler wordt gezien als een gevaarlijke klant. Zeidler is tweevoudig wereldkampioen in de skiff en heeft een persoonlijk record op de ergometer van 5'37"7. 

Daarmee is zijn beste tijd bijna drie seconden beter dan het PR van Lemmelijn: 5'40"6. 

 

"Het gaat zwaar zijn", beseft Lemmelijn. "Samen met Ziegler ben ik de medefavoriet. Zijn PR is iets beter, maar ik ben in goede vorm. Ik heb mijn eigen Belgische record twee weken geleden ook nog scherper gesteld." 

 

"Dit jaar is het belangrijkste om me te plaatsen voor de Olympische Spelen, maar dit WK is een prestigeslag onder roeiers. Als je indoor wereldkampioen kan worden, dan laat je wel zien aan de roeiwereld dat je in grote vorm bent."

 

Lemmelijn begint aan zijn opdracht zondagavond om 20.30u.

"Voor Spelen geeft bond prioriteit aan boot met twee"

Ward Lemmelijn is net terug van een stage met de nationale roeiploeg. Weet hij ondertussen wat het plan van de bond is met het oog op de Spelen?

 

"Vanuit de bond is beslist om prioriteit te geven aan de boot met twee. Op onze stages worden de zes of zeven Belgische roeiers in de zware categorie getest in de verschillende combinaties."

"Dat sluit niet uit dat we ook een goede boot met vier of een skiff kunnen vormen met het oog op Parijs. Mij maakt het niet zoveel uit, als de boten maar snel zijn."