Ga naar de inhoud

Epileptische aanvallen stremmen herstel van Amy Pieters: "Moeilijke periode voor haar en wie met haar werkt"

 vr 17 februari 2023 13:53
Pieters heeft een aangepaste fiets om van haar sport te blijven genieten.
Pieters heeft een aangepaste fiets om van haar sport te blijven genieten.

Het herstel van de Nederlandse wielrenster Amy Pieters verloopt door een aantal tegenslagen minder goed dan gehoopt. Dat heeft haar ploeg SD Worx vrijdag bekend gemaakt. De 31-jarige Pieters heeft in een korte periode te maken gehad met verschillende epileptische aanvallen.

Pieters kwam in december 2021 ten val tijdens een training, in de buurt van het Spaanse Calpe. Ze verloor toen haar bewustzijn en liep een ernstig hersenletsel op. Pieters moest een operatie ondergaan en lag 4 maanden in coma.

 

"Het is een tijdje stil geweest rondom Pieters en daar zijn redenen voor. Haar revalidatie verloopt minder voorspoedig dan verwacht. Dat komt vooral door een aantal tegenslagen waar ze mee te maken heeft gehad." 

 

"Pieters heeft in korte tijd meerdere epileptische aanvallen gehad die haar herstel vertraagden", meldt SD Worx.

 

"Hierdoor heeft ze een terugval in haar mobiliteit opgelopen en bovendien is haar motivatie om te herstellen ook wat bemoeilijkt door de aangepaste medicatie die ze moet nemen."

 

"Dit is een zware periode voor haar, maar ook voor iedereen die met haar werkt en omgaat."

Volgens SD Worx is Pieters nog niet in staat een gesprek te voeren en ze communiceert vooral met behulp van gezichtsuitdrukkingen. Wel kan ze duidelijk 'ja' en 'nee' antwoorden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De laatste update over Pieters dateert van oktober vorig jaar. Toen werd nog gemeld dat Pieters "een bijzondere mijlpaal" had bereikt in haar revalidatie. Ze had toen haar eerste stappen gezet en kon ook al meetrappen op een duofiets. 

SD Worx meldt dat Pieters nog steeds liever buiten een ritje maakt op haar fiets dan op een indoorbike in de sportschool te zitten. 

De Nederlandse renster kreeg via de stichting Amy Pieters daarom een aangepaste fiets. Ook een systeem om te waarschuwen bij een epileptische aanval werd voor haar gekocht. 

De familie van Pieters blijft hoopvol. "Wij blijven hopen dat Amy positieve progressie kan maken. Ze blijft ten slotte onze kampioen."