Ga naar de inhoud

Judoka Sami Chouchi wil naar de top in nieuwe klasse: "Niet langs achterpoortje naar de Spelen"

 do 9 februari 2023 07:16
Sami Chouchi wil in zijn nieuwe gewichtsklasse naar de Olympische Spelen.

De Belgische judoka's konden geen eremetaal meebrengen van de Grand Slam in Parijs. Daar slaagde ook Sami Chouchi niet in, in zijn tweede toernooi in zijn nieuwe gewichtsklasse. "Ik ben er zeker van, ik zal snel weer top zijn."

Sami Chouchi ruilde de klasse tot 81 kilogram in voor de categorie tot 90 kilogram. Die keuze maakte hij met het oog op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Een land mag slechts 1 judoka per categorie afvaardigen en Chouchi heeft de pech dat Matthias Casse, al jaren nummer 1 of 2 van de wereld, in zijn categorie kampt.

 

Afgelopen weekend kampte Chouchi al in zijn nieuwe categorie in de Franse hoofdstad. In zijn vorige categorie was onze landgenoot nummer 5 van de wereld (en goed voor EK-brons), voor Parijs was hij nummer 310 in zijn nieuwe klasse. 

 

Chouchi begon met een zege tegen de Griek Theodoros Tselidis (IJF-27), maar botste in de volgende ronde op de Georgiër Luka Maisuradze. De nummer 4 van de wereld pakte uiteindelijk brons in Parijs.

 

Ondanks de relatief vroege uitschakeling was de 25-jarige Chouchi tevreden. "Ik voelde me heel goed op de tatami, ik heb plezier in het judo en ik houd van de uitdaging om weer naar de top te klimmen."

Eind 2023 wil ik minstens top 10 zijn, zodat ik als reekshoofd naar de Spelen kan. Ik heb geen zin om langs een achterpoortje naar Parijs te gaan.

Sami Chouchi

"Het was pas mijn tweede toernooi in de -90. In mijn vorige categorie was ik top vijf van de wereld, nu moet ik weer helemaal onderaan beginnen. Ik hou van die uitdaging en ben er zeker van dat ik snel weer top zal zijn."


In zijn vorige categorie werd de weg naar de Olympische Spelen versperd door leeftijdsgenoot Casse. "Ik heb van de beslissing nog geen moment spijt gehad. Het moeilijkste is om een nederlaag te accepteren, maar er zijn meer voordelen dan nadelen. Zo moet ik niet meer op mijn gewicht letten."


"Ik evolueer in mijn judo, dit is mijn derde gewichtsklasse en ook daarin wil ik alles winnen. Eind dit jaar wil ik top acht of minstens top tien zijn, zodat ik als reekshoofd naar de Spelen kan. Ik heb geen zin om langs een achterpoortje Parijs te moeten bereiken."