Ga naar de inhoud

Van Aert houdt hoofd koel: "Wereldtitel zou niet veel meer toevoegen aan palmares"

 vr 3 februari 2023 18:30

Wout van Aert versus Mathieu van der Poel. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid het duel voor de wereldtitel zondag. Van Aert was op zijn persbabbel twee dagen voor de strijd nog opvallend rustig. "De winter staat een trap onder wat hierna nog volgt. Maar ik ben er wel klaar voor."

Het wordt voor Van Aert al zijn 8e WK bij de profs. "Het is toch iets minder spannend allemaal", vertelde de Belgische topfavoriet koeltjes. "Het zou jammer zijn als ik naast de titel grijp, maar het heeft niet zo veel te betekenen. Die titel voegt niet meer veel toe aan mijn palmares."

 

Grote concurrent Mathieu van der Poel zou zijn winter nochtans wel mislukt vinden als hij zondag niet wint. "Dat bekijk ik toch net wat anders. De winter staat een trap onder wat er hierna volgt. Op de weg zijn er wel bepaalde koersen waarvan ik zeg dat het voorjaar niet geslaagd is als ik of het team daar niet win."

 

Wat staat er dan wel op het spel? "De eer uiteraard. En ik ben nog verliefd op de sport, het spelletje. Ik vind het oprecht spijtig dat het zondag mijn laatste cross is. Het vliegt altijd voorbij. Als ik zie hoeveel mensen ik weer heb kunnen blij maken, daarvoor doe ik het."

 

Weinig stress dus bij Van Aert. "Ik voel dat ik er klaar voor ben."

Een ontspannen Wout van Aert blikt vooruit op de hoogmis van zijn crosswinter.

"Vroeger was startschot van Mathieu moordend, deze winter kon ik het goed opvangen"

Wat vindt hij van het parcours? Hij ging nog niet verkennen, maar volgens parcoursbouwer Adrie van der Poel wordt het zwaarder dan iedereen denkt. "Ik heb hier al genoeg gereden om te weten dat het zwaar is", zegt Van Aert. "Het ziet er vlak en makkelijk uit, maar er zit toch een venijnige hellingsgraad in."

 

"Het zal ook heel snel gaan, dus dan volgen de hindernissen elkaar ook snel op. Er komt een punt waarop die opeenstapeling van inspanningen pijn begint te doen."

 

"Ik denk dat Van der Poel snel zal openen, aanvallen is ook wel zijn stijl. Ik houd er rekening mee. Vroeger was zijn startschot vaak moordend maar afgelopen winter heb ik dat altijd goed kunnen opvangen."

 

Vooral de balkjes kregen al heel wat aandacht. Ze liggen op een andere plaats, op een helling, en leunen aan tegen de maximale hoogte. "Ik zal er morgen eens naar kijken, maar op de foto lijken ze inderdaad een beetje anders dan normaal. Ik vind wel dat ze op een betere plaats liggen. We moeten erover, iedereen moet erover."

 

"Mathieu springt net iets vlotter, ja. Dat kan doorslaggevend zijn, maar het is een hindernis die erbij hoort. Een bocht en een trap kunnen ook doorslaggevend zijn."

 

En dat precies Adrie, de vader van, die heeft uitgetekend? "Ik denk dat ik bijna alle WK's gewonnen heb die Adrie heeft uitgetekend, dus ik heb niets te vrezen. Ik heb alleen maar lof voor deze organisatie. Het is een mooi parcours. En een veilig parcours."

Mathieu springt net iets vlotter over balkjes. Dat kan doorslaggevend zijn, maar een bocht en een trap kunnen ook doorslaggevend zijn.

Wout van Aert

Van Aert begint op rij twee. "In een ideaal scenario zit ik na die lange startstrook al bij de top 4, maar het kan dat ik wat verder zit als we het veld induiken. Maar dat zal nooit een excuus zijn achteraf."

 

En de sprint? Als het zo'n snel parcours is, is er een kans dat de twee tenoren al snel alleen weg zijn. "Dat is een mogelijk scenario, ja. Ik denk dat het heel mooi zou zijn dat de betere veldrijders van het seizoen het uitvechten om de titel. We hebben deze winter heel mooie duels kunnen uitvechten."


Zijn er veel mogelijkheden om te passeren in de laatste ronde? "Het is een breed parcours dus je kan op elk punt bijna voorbij. Het kan dus een heel eerlijke finale zijn, maar er ligt nog een heel uur voor ook."


Vertrouwt hij op zijn sprint? "Ja, zeker."

Gerelateerd: