Ga naar de inhoud

Jean-Marie Pfaff hoopt dat doelman eindelijk nog eens Gouden Schoen wint: "Maar Mignolet mag stouter zijn"

De trofeeënkast van de voormalige Gouden Schoen van 1978 puilt uit.

Het aantal doelmannen op de erelijst van de Gouden Schoen is kort. Maar wordt Simon Mignolet woensdag nummer 6? Voor ex-laureaat Jean-Marie Pfaf is er - ondanks de recente vormdip - weinig twijfel: "De zon kan niet elke dag schijnen."

Trouwe kijkers van De Pfaffs weten hoezeer "El Sympatico" de memorabilia van zijn glansrijke carrière koestert. Zijn Gouden Schoen van 1978 in het bijzonder.

 

"Ik herinner me het nog allemaal", glundert Jean-Marie Pfaff 45 jaar later nog steeds. "Ik kreeg telefoon toen ik in mijn winkel in Beveren stond. Ik moest meteen naar Brugge komen, waar de organisatie op mij zat te wachten in een restaurant."

 

Na Jean Nicolay, Fernand Boone en Christian Piot was de beroemdste krullenbol van België nog maar de vierde doelman in de geschiedenis die de hoofdprijs wegkaapte.

 

Nadien zou enkel Michel Preud'homme nog in zijn voetsporen treden. En komende woensdag Simon Mignolet?

 

"Voor mij verdient hij zeker de Gouden Schoen", klinkt het stellig bij Pfaff. "Simon heeft Club Brugge het voorbije jaar bijzonder veel bijgebracht. Hij was een enorme steunpilaar met zijn ervaring en betrouwbaarheid."

 Wie kan Mignolet wat verwijten na alle punten die hij heeft gepakt?

Jean-Marie Pfaff

Pfaff looft daarnaast ook het afgelegde parcours van Mignolet. "Van Sint-Truiden trok hij naar Engeland (bij Sunderland, red.). Om vervolgens de stap naar het grote Liverpool te zetten. Ik vond dat wat te zwaar voor hem, maar hij heeft goed doorgebeten. Zijn keuze om daarna terug te keren naar België vond ik bijzonder mooi."

Ondanks zijn fenomenale prestaties in de weg naar de titel én in de Champions League verzoop Mignolet de voorbije weken wel mee met Club.

 

"De zon kan niet elke dag schijnen", relativeert Pfaff, die wel nog wat advies heeft voor zijn collega-keeper.

 

"Simon is een beetje te braaf en beleefd. Ik heb de indruk dat hij zijn medemaats niet durft toe te roepen - je krijgt dan nogal snel de stempel van moeilijke jongen. Hij mag wat stouter zijn. Want wie kan hem wat verwijten na alle punten die hij heeft gepakt?"

Jean-Marie Pfaff bij de uitreiking van zijn Gouden Schoen.