Ga naar de inhoud

Bert De Backer over leven als ex-prof: "Niet slecht om verantwoordelijkheid bij renner te leggen"

 wo 25 januari 2023 10:02
Bert De Backer
Bert De Backer

Renners kaarten het na hun pensioen geregeld aan: het zwarte gat is vaak confronterend. Bert De Backer (38) stopte eind 2021 en heeft intussen zijn draai duidelijk gevonden. Tijdens fietsbeurs Velofollies kwam het leven als ex-renner aan bod in een gesprek met Karl Vannieuwkerke. 

De ene renner gaat er al beter mee om dan de andere, maar de eerste maanden en jaren zijn voor ex-coureurs niet altijd een pretje als ze hun profcarrière beëindigd hebben. 

 

Moeten ploegen hen dan beter voorbereiden op het tweede deel van hun leven? Denk aan het aanbieden van opleidingen tijdens de wintermaanden als opstapje.

 

"Een team zou dat kunnen doen, maar ik vind het niet fout om de verantwoordelijkheid bij de renner zelf te leggen", oppert ervaringsdeskundige Bert De Backer.

 

"Tijdens de winter heb je tijd om dat zelf uit te zoeken. Iedereen woont ook nog eens op verschillende locaties. Het is een optie, maar ik zie de meerwaarde niet echt."

Ik had geen nood meer om de strijd aan te gaan, maar ik ben heel blij dat ik de topsport nog gevoeld en beleefd heb vanop de eerste rij.

Bert De Backer is een van de Sporza-analisten

Stel: een ploeg biedt online cursussen aan tijdens de wintermaanden, waarbij er tijdens de stage veel uren op hotel worden gespendeerd. Zou dat een succes zijn?

 

De Backer: "Velen zouden foert zeggen. Hoe ouder je wordt, hoe sneller je misschien intekent. Ik heb de laatste jaren gelobbyd voor een cursus Frans, maar het is er niet van gekomen."

 

Na zijn afscheid proefde De Backer van verschillende taartjes, onder meer als analist bij Sporza. "Werken met inspirerende mensen is heel leuk."

 

"Ik had bewust afstand genomen van de wielersport door geen functie in een ploeg op te zoeken, maar ik ben blij dat ik nog altijd vlak naast de topsport stond."

 

"Ik had geen nood meer om de strijd aan te gaan, maar ik ben heel blij dat ik de topsport nog gevoeld en beleefd heb vanop de eerste rij."

"Ik heb het enkel gemist tijdens de verkenning van Parijs-Roubaix"

Ligt een renner dan niet wakker na zijn afscheid? Bert De Backer alvast niet. "De eerste keer dat ik het gemist heb, was tijdens de verkenning van Parijs-Roubaix met Sporza-reporter Bavo Mortier."

 

"Het voorjaar was als renner niet mijn favoriete periode door het hoge niveau en de stress, maar tijdens de week voor Roubaix leefde ik op. De verkenning alleen al is fantasisch."

 

"Ik had dat gemist, maar ik voelde me minder performant worden, ik nam minder risico's en ik was klaar om het los te laten."