Ga naar de inhoud

Vlaamse overheid haalt badminton van topsportlijst: "Een gitzwarte dag voor onze sport"

 vr 20 januari 2023 16:47
Lianne Tan, het nummer 40 van de wereld bij de vrouwen, is de vaandeldraagster van het Belgische badminton.

De Vlaamse overheid heeft beslist om badminton van de topsportlijst te halen. De sport zal het daardoor met heel wat minder subsidies moeten doen. "Het is heel jammer dat onze opgebouwde topsportstructuur door deze beslissing in het gedrang komt", reageert Badminton Vlaanderen.

Badminton Vlaanderen maakte vandaag het nieuws bekend in een persbericht. "Vlaams minister van Sport Ben Weyts beslist op basis van het advies van Sport Vlaanderen om de topsportsubsidies voor badminton af te bouwen."

 

Die beslissing is niet helemaal een verrassing. Het beleid in Vlaanderen stipuleert immers dat om in aanmerking te komen voor topsportsubsidies er binnen een sport het potentieel moet zijn om sporters binnen de middellange termijn naar de mondiale top 8 te loodsen. 

 

Dat potentieel is er in het badminton is ons land vooralsnog niet. Bij de mannen is Julien Caraggi de hoogst geplaatste Belg op plek 78 van de wereldranking. Bij de vrouwen is Lianne Tan het nummer 40 van de wereld.

Teleurstelling binnen de federatie

"Deze beslissing heeft als gevolg dat er een uitdoofscenario wordt opgestart wat betreft de topsportsubsidies vanuit de Vlaamse overheid. De federatie wordt hierdoor hard geraakt. Het spreekt voor zich dat de ontgoocheling groot is", schrijft Badminton Vlaanderen.


“Het is heel jammer dat de opgebouwde topsportstructuur door deze beslissing in het gedrang komt", reageert Jurgen Wouters, Topsportdirecteur bij Badminton Vlaanderen. 

 

“Dit is ongetwijfeld een gitzwarte dag voor het badminton in België. We blijven geloven in onze spelers en werken hard om oplossingen te vinden om hen verder te begeleiden in hun traject", luidt het bij Wouter Claes, hoofdcoach bij Badminton Vlaanderen.


In het bericht deelt de badmintonfederatie nog mee dat voorlopig de omkadering en ondersteuning van de spelers gewaarborgd blijft. "Alle mogelijke scenario’s worden in kaart gebracht om een doordacht plan van aanpak uit te werken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.