Ga naar de inhoud

Ook Michael Vanthourenhout wil pitsincident afsluiten: "Ik vond het niet koersbepalend"

 ma 16 januari 2023 12:45
Michael Vanthourenhout en Jurgen Mettepenningen
Michael Vanthourenhout en zijn chef Jurgen Mettepenningen.

Net als Laurens Sweeck wil ook Michael Vanthourenhout de bladzijde van het Belgisch kampioenschap omslaan. "We kunnen het hoofdstuk afsluiten", zegt de winnaar na enkele uren slaap.

Commotie gisteren op het Belgisch kampioenschap. Laurens Sweeck werd in de materiaalpost even gehinderd door team Vanthourenhout.

 

De nummer 2 liet via de sociale media dat hij het incident achter zich laat. Michael Vanthourenhout treedt hem bij.

 

"Er is heel veel commotie over gemaakt. In de materiaalpost wil nu eenmaal iedereen zo snel mogelijk wisselen. Ik vond het niet koersbepalend", zei de kersverse Belgische kampioen vandaag.

 

"Wij zijn braaf geweest", verdedigt Vanthourenhout zich. "Omdat we geen nummer in de pits gekregen had, heb ik ervoor gekozen om de laatste post in te pakken. Toen we te horen kregen dat we in de 4e moesten staan, zijn we netjes verhuisd."

 

"Spijtig dat er wat commotie was. En jammer dat Laurens niet kon toegeven dat hij wat minder was. We hebben er een mooie wedstrijd van gemaakt. Het hoort erbij, maar het hoefde niet."

 

"Veel is er niet gebeurd, vind ik. Laat ons het hoofdstuk nu ook afsluiten."

 

(scrol omlaag voor meer)

Spijtig dat er wat commotie was. Het hoort erbij, maar het hoefde niet.

Michael Vanthourenhout

Trainen in de Belgische, koersen in de Europese trui

In wedstrijden zal Michael Vanthourenhout zijn Belgische trui niet kunnen dragen. De Europese kampioenentrui krijgt voorrang.

 

"Op training kan ik de driekleur wel dragen. Dat shirt wast ook makkelijker dan de witte Europese trui", lacht Vanthourenhout.

Taart voor Belgisch kampioen Michael Vanthourenhout.
Taart voor Belgisch kampioen Michael Vanthourenhout.

"Rond half 3 of 3 uur in mijn bed"

Michael Vanthourenhout wil deze week snel koers zetten haar Spanje om het WK voor te bereiden, vanmiddag duikt hij eerst nog de modder in. Om 15 uur komt hij aan de start van de veldrit in Otegem.

 

"Ik start niet om gewoon mee te rijden", geeft Vanthourenhout mee. "We zijn hier ook met Eli (Iserbyt, red), hij zal revanche willen nemen. We willen alleszins de overwinning in de ploeg houden."

 

Na een kort nachtje. "Het was redelijk laat gisteravond, maar dat hoort erbij. Rond half 3 of 3 uur lag ik in mijn bed", grijnst de crosskampioen van België.

 

"De ploeg had een feestje voorzien. Daarna heb ik in Wetteren de fans nog opgezocht."

Sweeck, Vanthourenhout en Nys bezetten gisteren het BK-podium.
Sweeck, Vanthourenhout en Nys bezetten gisteren het BK-podium.

Mettepenningen: "Vanthourenhout is de man van het seizoen"

Ook ploegbaas Jurgen Mettepenningen kwam vandaag nog eens terug op het incident in de materiaalpost.

 

"Er was een onduidelijke communicatie over de indeling van de boxen", legt Mettepenningen uit.

"Normaal gezien worden de renners gebrieft met een enveloppe. Het nummer van de box in de materiaalpost staat dan op die enveloppe, maar nu was dat niet zo."

"Onze ploeg heeft 2 technische gidsen ontvangen en één van die gidsen stond de indeling van de boxen ook niet."

Er was dus veel chaos. "Niemand wist waar hij moest staan in de materiaalzone. Achteraf bleek dat we met Michael toch in de goede box stonden: box nummer 4."

Die onvrijwillige haperingen waren zeker niet koersbepalend. De koers is bepaald geweest op de 1e klim na het ponton. Michael heeft Laurens daar uit het wiel gereden.

Jurgen Mettepenningen (ploegbaas Pauwels Sauzen-Bingoal)

En wat heeft Mettepenningen te vertellen over het hinderen van Sweeck in de materiaalzone?

"Die onvrijwillige en onbewuste haperingen waren zeker niet koersbepalend. De koers is bepaald geweest net na het ponton aan de VIP-tenten. Op die eerste klim heeft Michael Laurens uit het wiel gereden."

"Michael heeft dik verdiend gewonnen. Hij had 15 meter en dat bleek voldoende te zijn om de koers naar zijn hand te zetten."

Mettepenningen looft Vanthourenhout. "Als je kan zeggen dat je dit seizoen Europees en Belgisch kampioen bent, dan moet je zeggen dat Michael Vanthourenhout de man van het seizoen is."

Gerelateerd: