Ga naar de inhoud

Franse bond schuift controversiële voorzitter Le Graët opzij na Zidane-uitspraken

De 81-jarige Noël Le Graët was niet aan zijn proefstuk toe. HIj was

Het rijk van Noël Le Graët aan het hoofd van de Franse voetbalbond (FFF) is uit. De 81-jarige voetbalbobo kon zijn vel niet meer redden, nadat hij vorige week de wind van voren kreeg met enkele uitspraken over Zinédine Zidane. 

Een lid van het Uitvoerend Comité van de FFF bevestigde dat Le Graët, die wel vaker controversiële uitspraken deed, niet langer voorzitter is. De man wordt op pensioen gestuurd. Vicevoorzitter Philippe Diallo komt ad interim in zijn plaats.

Le Graët, die sinds 2011 de bond leidde met een mandaat tot eind volgend jaar, had deze ochtend een buitengewoon Uitvoerend Comité op de agenda gezet op de hoofdzetel van de federatie. Hij wou zo de kans grijpen om uitleg te geven bij de gebeurtenissen van de voorbije dagen, zoals de contractverlenging van Didier Deschamps en zijn uitlatingen over Zinédine Zidane.

Nadien schoot ook het Franse ministerie van Sport in actie en was duidelijk dat zijn hoofd op het kapblok lag. Ook algemeen directrice Florence Hardouin wordt buiten de deur gezet.

Excuses baten niet

Op RMC Sport kreeg Le Graët afgelopen weekend de vraag wat hij vond van de geruchten dat Zidane een mogelijke kandidaat zou zijn om Didier Deschamps op te volgen.

Die laatste tekende intussen bij tot 2026 en die contractverlenging werd vandaag unaniem goedgekeurd door het Uitvoerend Comité.

Le Graët antwoordde daarop dat "hij zelfs zijn telefoon niet zou opnemen" voor de gewezen international. "Wat zou ik hem zeggen? Goeiedag, meneer, maak je geen zorgen, zoek een ander club, ik heb net een akkoord met Didier?"

Op vermeende interesse vanuit Brazilië voor Zidane zei hij dan weer: "Het laat mij koud. Hij doet maar wat hij wil. Ik heb hem nooit gesproken. We waren nooit van plan afscheid te nemen van Didier."

Die respectloze woorden kwamen hem op een lawine van kritiek te staan van heel wat vooraanstaande personen uit het voetbal, Kylian Mbappé voorop. Voor die uitlatingen bood Le Graët eerder al zijn verontschuldigingen aan. Maar die mochten niet baten.