Ga naar de inhoud

Het grootste mysterie/discussiepunt ontrafeld: hoeveel goals heeft Pelé eigenlijk gescoord?

 vr 30 december 2022 06:19

757, 1.279 of toch nog een ander getal? Niemand twijfelt aan de voetbalklasse van Pelé, maar over zijn exacte aantal doelpunten lijkt geen kenner het eens. De totaalsom van zijn treffers is een van de grootste mysteries in het voetbal. Waar komen de verschillen vandaan? Een overzicht van de uiteenlopende rekensommen.

757 goals... volgens de strenge statistici

Het waren andere tijden.

 

In de gloriejaren van Pelé bestonden er geen statistiekenbureaus die nauwgezet doelpuntentotaal verzamelden, zoals nu. Een compilatie van al zijn goals kan door een gebrek aan televisiemateriaal evenmin.

 

Toch wordt bij de voetballegende vaak het aantal 757 gebruikt. Dat is het aantal treffers dat Pelé scoorde in officiële wedstrijden.

Een optelsom dus van zijn goals voor Santos (643) in staats- en (inter)nationale kampioenschappen. Plus de doelpunten tijdens zijn Amerikaanse avontuur bij New York Cosmos (37) en de Braziliaanse nationale ploeg (77).

775 goals... volgens de cijferbijbel

Cijferfetisjisten hebben er ongetwijfeld al van gehoord: de website RSSSF beschikt over de meest complete en accurate database aan voetbaldata.

 

Hun officieel getal... 775.

 

De site telt namelijk ook zijn doelpunten voor de militaire ploeg van Brazilië én de treffers voor de stadsselectie van São Paulo mee als officiële goals.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

1.279 goals... volgens het Guinness Recordboek

Maar was Pelé niet de man die als eerste de mythische kaap van duizend doelpunten rondde?

 

Het ligt eraan welke duels allemaal worden meegeteld.

 

Door de populariteit van Pelé trok Santos als een rondreizend circus door de wereld om overal - tegen een flinke vergoeding - vriendschappelijke wedstrijden te spelen.

 

Vaak tegen (Europese) grootmachten, maar eveneens tegen bedenkelijke tegenstanders zoals de U23 van Saudi-Arabië of een selectie atleten van Rio de Janeiro.

 

Pelé scoorde in die oefenmatchen bijna 500 doelpunten. Mogen die meegeteld worden? Critici doen geregeld wat lacherig over die treffers.

 

Zo lachte Maradona ooit tegenover zijn mede-legende: "Hoe kom je aan al die goals? Tegen jouw neefjes in de achtertuin?"

Pelé poseert na zijn 1000e treffer.

Vele anderen - de voetbalgod zelf inclusief - vinden het meerekenen terecht.

 

"Want voor de tegenstanders waren die confrontaties steeds een prestigeslag", vertelde Odir Cunha, historicus bij Santos daar ooit over bij Reuters. "Ze vonden ze belangrijker dan een gewoon competitieduel."

 

Het bekende recordboek Guiness World Records kroonde Pelé alvast tot grootste doelpuntenmaker aller tijden met in totaal 1.279 goals. 

1.281 goals... volgens de FIFA

De officiële website van wereldvoetbalbond FIFA goochelde lange tijd met nog een ander getal: 1.281 stuks.

 

Zij tellen namelijk twee doelpunten mee die Pelé scoorde tijdens "speciale optredens" voor Santos na zijn voetbalpensioen.

 

Nu houdt de FIFA het op een vagere omschrijving van "meer dan 1.200 goals".

1.283 goals... volgens Pelé zelf

Het was een opvallende tweet van amper 8 woorden.

 

In 2015 tweette Pelé zélf plots: "Ik heb 1.283 goals gescoord in mijn leven."

 

Biedt er nog iemand meer?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

1.303 goals... volgens de cijferbijbel bis

Wel, op de overzichtspagina van de eerder genoemde statistiekenbijbel RSSSF heeft Pelé plots 1.303 doelpunten achter zijn naam.

 

Volgens de website is dat het totale aantal keer - niet-officiële matchen meegeteld - dat de Braziliaan raak schoot.

 

Al zal niemand het wellicht ooit eens worden over het cijfermysterie.

Gerelateerd: