Ga naar de inhoud

Pelé heeft laatste rustplaats bereikt, FIFA-baas Infantino shockeert met selfie tijdens wake

Infantino (links) nam maandag een selfie tijdens de wake.

Pelé ligt opgebaard in een open kist in het midden van het stadion.

0 / 0

Brazilië en de hele wereld hebben afscheid genomen van voetbalfenomeen Pelé. In Santos, de thuisstad van de voetballegende, is een einde gekomen aan een wake van 24 uur, waarna de kist met Pelé naar zijn laatste rustplaats werd gevoerd.

afscheid voetbalicoon Pelé:
18:32
Duizenden mensen langs de straten volgen de laatste tocht van Pelé
18:18
Pelé heeft laatste rustplaats bereikt

Na de wake is de kist van Pelé op het dak van een brandweerwagen afgevoerd. Tienduizenden applaudisserende Brazilianen volgden de lijkstoet op weg naar de begraafplaats.

Iets minder dan een kilometer van het stadion van Santos, waar de wake plaatsvond, heeft de stoet halt gehouden aan de plaats waar Pelé wordt begraven.

De kist wordt op de 9e verdieping van het imposante funerarium ingekapseld, op uitdrukkelijk verzoek van de maestro zelf. Zo heeft hij voor eeuwig een mooi uitzicht op het stadion van Santos.

18:16
De kist van Pelé werd op het dak van een brandweerwagen naar zijn begraafplaats gebracht
18:16
18:16
18:16
18:16
14:47
Selfie van Gianni Infantino zorgt voor ophef

Foto's van Gianni Infantino, die naast de kist van Pele ongegeneerd enkele selfies nam met onder meer voormalig Santos-voetballer Lima zorgen voor onbegrip en ophef.

Het beeld dateert van maandag. De FIFA-voorzitter was toen een van de eersten om het veld te betreden.

14:45
14:36
Braziliaanse president Lula troost familie van Pelé

De kersverse Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft dinsdagochtend (plaatselijke tijd) in het stadion van voetbalclub Santos een laatste groet gebracht aan de overleden voetballegende Pelé. Lula betuigde ook zijn medeleven aan Marcia Aoki, Pelé's weduwe.

Volgens Globo TV daagden er in totaal 150.000 mensen op om Pelé te groeten. Intussen is de dodenwake afgelopen.

Aansluitend is er nog een processie doorheen de straten van zijn geliefde Santos. De stoet passeert dan ook aan de woning van Dona Celeste, de moeder van Pelé die op de openingsdag van het WK voetbal nog haar honderdste verjaardag vierde. Nadien gaat het naar de begraafplaats Memorial Necrópole Ecumênica.

14:35
11:12
Meer dan 27.000 mensen om middernacht onze tijd

Duizenden Brazilianen hebben in het stadion van Santos al een laatste groet gebracht aan de vorige week overleden voetballegende Pelé.

Maandagavond omstreeks middernacht (Belgische tijd) waren er meer dan 27.000 mensen gepasseerd in het Urbano Caldeiro-stadion van Santos, in de wijk Vila Belmiro, waar de dodenwake in de namiddag van start was gegaan. Voor de poorten van het stadion stond een kilometerslange wachtrij.

In het stadion werd de kist met daarin het lichaam van 'O Rei' op de middencirkel van het veld geplaatst. Pelé had zelf gevraagd om in het stadion van zijn geliefde club zijn laatste eerbetoon te ontvangen. De oud-aanvaller maakte tussen 1956 en 1974 288 doelpunten in het Vila Belmiro-stadion. De dodenwake zal in totaal 24 uur duren.

Aansluitend is er nog een processie doorheen de straten van zijn geliefde Santos. De stoet passeert dan ook aan de woning van Dona Celeste, de moeder van Pelé die op de openingsdag van het WK voetbal nog haar 100e verjaardag vierde. Nadien gaat het naar de begraafplaats Memorial Necrópole Ecumênica.


07:23
De rouwbetuigingen gaan 's nachts door
02/01/23
21:09
Ook Lula maakt zijn opwachting

De net beëdigde president Lula zal ook afzakken naar Santos. Hij laat weten dat hij Pelé morgen komt groeten. 

20:54
Morgen processie door de straten van Santos

Het voetbalstadion van Santos én de straten rond de arena lopen nog altijd vol met rouwende voetballiefhebbers.


De wake duurt nog tot morgen. Dan wordt het lichaam van Péle door de straten van Santos gereden, langs het huis van zijn moeder Celeste. De 100-jarige vrouw is nog in leven.


Daarna wordt Pelé begraven in intieme kring.

20:48
Brazilië verliest koning Pelé.
een Pelé-fan
20:47
Fans rouwen om "koning Pelé".