Ga naar de inhoud

Secret Santa blijkt onverholen racist: Italiaanse rugbyspeler krijgt rotte banaan als cadeau

Cherif Traore verdedigde al 16 keer de kleuren van Italië.

De Italiaanse rugby-international Cherif Traore is het slachtoffer geworden van een walgelijke racistische "grap". Bij zijn club Treviso kreeg hij, nota bene van een ploegmaat, een rotte banaan als kerstgeschenk. Treviso veroordeelde het incident scherp, maar na een groepsgesprek besloot Traore wel om de dader te vergeven.

Cherif Traore werd geboren in Guinee en verhuisde op zijn 7e naar Italië. Daar schopte hij het tot international, op clubniveau verdedigt hij de kleuren van Treviso.

 

Traore werd in het verleden al meermaals geconfronteerd met racisme en op Instagram schrijft hij dat hij racistische opmerkingen en "grapjes" zoveel mogelijk probeert te negeren. Maar wat de 28-jarige rugbyspeler deze week overkwam, kon hij niet laten passeren.

 

Tijdens een "Secret Santa" feestje bij zijn club kreeg Traore van een van zijn ploegmakkers een rotte banaan als anoniem cadeautje. "Wat me nog het meest raakte, was hoe de meeste van mijn ploegmaats ermee zaten te lachen, alsof het normaal was", vertelt Traore.

Wat me nog het meest raakte, was hoe de meeste van mijn ploegmaats ermee zaten te lachen.

Cherif Traore

"Gelukkig kreeg ik de steun van enkele buitenlandse spelers. Ik wilde hierover deze keer niet zwijgen, in de hoop dat zulke dingen in de toekomst niet meer gebeuren en dat de dader er iets uit leert."

 

Treviso veroordeelde het racistische incident. "We verwerpen elke vorm van discriminatie en racisme", luidde het in een statement. "Dit strookt niet met onze waarden en normen. Wij staan voor respect voor cultuur, etniciteit en geloof."

 

Na een groepsgesprek werden de plooien intern gladgestreken. "Het voltallige team heeft zich verontschuldigd en ik heb die excuses aanvaard", laat Traore zelf weten. "Ik ben zeker dat we hier als ploeg sterker zullen uitkomen."

Treviso schorst speler

De zaak krijgt nog een staartje. De Italiaanse rugbybond én Treviso openen een onderzoek.

 

"De federale procureur heeft de noodzakelijke onderzoeken opgestart om de feiten te bestuderen, om de kernwaarden en reputatie van het spel te beschermen", luidde het in een persbericht.

 

Gelijktijdig heeft de club "beslist een speler uit voorzorg te schorsen zolang het onderzoek loopt". De identiteit van de betrokkene werd niet meegedeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.