Spring naar de inhoud

Zo ziet het WK 2026 eruit: 3 gastlanden, 48 (!) deelnemers en nog onbekende formule

Zo ziet het WK 2026 eruit: 3 gastlanden, 48 (!) deelnemers en nog onbekende formule
 di 20 december 2022 06:51
" "
Het Estadio Azteca in Mexico-Stad werd ook al gebruikt bij het WK in 1970 en 1986.

Het voetbal heeft afscheid genomen van het WK in Qatar en meteen ook van het WK voetbal dat we de afgelopen 24 jaar hebben gekend. Over 4 jaar in Canada, Mexico en de Verenigde Staten zal het toernooi er sowieso anders uitzien.

"Less is more" is een bekend motto uit de architectuur en visuele kunsten, maar het motto van de FIFA is duidelijk eerder "Bigger is better".

 

In 2017 besliste de FIFA om het WK uit te breiden. Over 4 jaar verzamelen niet 32 landen, zoals sinds het WK 1998 in Frankrijk het geval was, maar wel 48. FIFA promoot die beslissing als een upgrade voor het voetbal in de wereld.

 

De Wereldvoetbalbond wil het toernooi openstellen voor meer van zijn 211 leden en wil zo volgens Gianni Infantino "nog meer kinderen aan het voetballen krijgen". Een nobel doel van de voorzitter van de FIFA, maar wellicht heeft hij nog iets anders voor ogen.

 

Meer wedstrijden op het WK betekent ook meer tickets, meer merchandise en meer inkomsten. FIFA verdiende een recordbedrag van 7,5 miljard dollar aan commerciële deals gelinkt aan het WK in Qatar. Dat is 1 miljard meer dan het WK in Rusland.

 

Die commerciële deals kan FIFA over 4 jaar in nog meer landen te gelde maken. Niet alleen voetballende kinderen, maar ook de boekhouding is belangrijk voor de FIFA. Maar liefst 90 procent van de inkomsten van de FIFA zijn verbonden aan het WK.

WK deelnemers
vanaf 2026 48 landen
1998 - 2022 32 landen
1982 - 1994 24 landen
1950 - 1978 16 landen
1938 15 landen
1934 16 landen
1930 13 landen

Welk continent krijgt hoeveel WK-tickets?

Wie goed kan tellen, snapt dat 16 landen extra zich de komende jaren kunnen plaatsen voor het WK 2026. Met de beslissing om het WK uit te breiden naar 48 landen kwam Gianni Infantino zijn dubbele verkiezingsbelofte na.

 

Meer plaatsen op een WK én meer geld voor elke nationale voetbalfederatie. Een groter toernooi moet dat extra budget voor de federaties betalen.

 

Meer landen betekent ook een andere verdeelsleutel per continent. Elke continentale federatie mag meer WK-tickets uitreiken, maar het is duidelijk dat er gesleuteld is aan de verhouding.

 

Zuid-Amerika krijgt 2 extra tickets, Afrika 4, Azië ook 4, Oceanië 1 en Noord- en Midden-Amerika 3, net als Europa. Daarnaast zijn er ook 2 tickets te verdienen in de intercontinentale play-offs.

 

Als het nu een WK met 48 teams was geweest, dan waren dit wellicht de landen die zich hadden geplaatst. In cursief de landen die er in Qatar niet bij waren.

Europa: 16 Zuid-Amerika: 6 Afrika: 9 Noord- en Midden-Amerika: 6  Azië: 8 Oceanië: 1 intercontinentale play-off
België Argentinië Ghana Canada Iran Nieuw-Zeeland Australië
Denemarken Brazilië Kameroen Mexico Japan   Costa Rica
Duitsland Colombia Marokko Verenigde Staten Saudi-Arabië    
Engeland Ecuador Senegal Jamaica Zuid-Korea    
Frankrijk Uruguay Tunesië Panama Qatar    
Kroatië Peru Algerije El Salvador VAE    
Nederland   Egypte   Oman    
Polen   Mali   Irak    
Portugal   Nigeria        
Servië            
Spanje            
Wales            
Zwitserland            
Noord-Macedonië            
Oekraïne            
Zweden            

"We zullen nog 16 extra goeie ploegen moeten zoeken"

FIFA hoopt ongetwijfeld op meer verrassingen zoals de stunt van Saudi-Arabië tegen het Argentinië van Lionel Messi, maar er komen ook meer kansen op eenzijdige pandoeringen zoals de 7-0 van Spanje tegen Costa Rica.


"We zullen nog 16 extra goeie ploegen moeten zoeken", beseft Arsène Wenger, de Chief of Global Football Development bij de FIFA. "Ik ben ervan overtuigd dat als landen een grotere kans hebben om het WK te halen, dat beter is voor de ontwikkeling van voetbal in die landen."


De vraag is of de uitbreiding een effect zal hebben op de uitkomst van het WK? De 22 wereldtitels zijn verdeeld tussen Europa (12) en Zuid-Amerika (10). In de bijna 100-jarige geschiedenis is geen enkel land uit een ander continent erin geslaagd om de finale te halen. 85 van de 88 halvefinaleplaatsen zijn Europees of Zuid-Amerikaans. De uitzonderingen zijn de VS in 1930, Zuid-Korea in 2002 en Marokko in 2022.

Er zijn nog meerdere voorstellen over het format van het WK 2026. De FIFA Council zal die knoop doorhakken.

Arsène Wenger

In Qatar waren er 64 wedstrijden, maar hoe zal het format van het WK 2026 er uitzien? Drie scenario's liggen op tafel:

 

  • 16 groepen met 3 landen (80 wedstrijden) 
  • 12 groepen met 4 landen (88 wedstrijden)
  • 2 toernooien met 24 landen mét een grote finale (104 wedstrijden)
 
Het eerste scenario leek de voorkeur te hebben, maar de FIFA had iets over het hoofd gezien. Bij die formule zou er telkens 1 land op de laatste "speeldag" moeten toekijken hoe zijn lot bepaald wordt door de andere landen in zijn groep.
 
"Er is nog geen beslissing genomen, er zijn nog meerdere voorstellen", zegt Arsène Wenger. "De FIFA Council zal die knoop doorhakken en dat zal in de loop van volgend jaar gebeuren."

3 gastlanden en 16 speelsteden

In deze steden vinden de wedstrijden plaats:

 

11 steden in de VS:

  • Atlanta
  • Boston
  • Dallas
  • Houston
  • Kansas City
  • Los Angeles
  • Miami
  • New York
  • Philiadelphia
  • San Francisco
  • Seattle
 
3 steden in Mexico:
  • Guadalajara
  • Mexico City
  • Monterrey
 
2 steden in Canada:
  • Toronto
  • Vancouver

Gerelateerd: