Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

Zeven Fransen en vier Argentijnen: de ideaal gecombineerde elf volgens Villa Sporza

 za 17 december 2022 10:00
Wie kies jij?

Bondscoach zijn van voetbalgrootmachten als Frankrijk of Argentinië is al niet makkelijk, maar wat als je het beste, gecombineerde elftal aller tijden van beide landen moet samenstellen? Die opdracht kregen de analisten aan tafel van Villa Sporza. Ben jij het eens met hun keuze?

De redactie van Sporza bepaalde dat "de ideale 11" van Frankrijk en Argentinië spelen in een 3-4-3-systeem. 

 

Voor elke linie kregen de analisten een vooraf bepaalde reeks namen van Franse en Argentijnse spelers waaruit ze moesten kiezen.

In doel Fabien Barthez

Wim De Coninck mag als ex-keeper de keuze maken in doel. Daar gaat de strijd tussen Fabien Barthez en Ubaldo Fillol. 

 

Fillol wordt beschouwd als de beste Argentijnse doelman ooit. Hij speelde voor Argentinië tussen 1974 en 1985. Fabien Barthez was de legendarische Franse doelman met kaal hoofd die tussen 1994 en 2005 voor de nationale ploeg speelde. Hij werd wereldkampioen in eigen land in 1998 en Europees kampioen twee jaar later.

 

"Fillol had iets. Zuid-Amerikaanse doelmannen werden vroeger vaak niet hoog ingeschat. Nu is dat anders. Maar ik ga toch voor Fabien Barthez, want hij was klein voor een doelman (1,8m) en is toch wereldkampioen geworden", motiveert Wim De Coninck. "Ik ben ook klein, maar ik ben natuurlijk nooit wereldkampioen geworden."

Achteraan Passarella - Desailly - Thuram

Franky Van der Elst kiest drie verdedigers uit een vijftal: Daniel Passarella, Javier Zanetti, Lilian Thuram, Marcel Desailly en Laurent Blanc.

 

"Passarella zet ik er sowieso bij", zegt Van der Elst meteen.

 

Daniel Passarella verzamelde 70 caps voor Argentinië in de jaren 70 en 80. Zijn bijnaam was El Gran Capitan. Hij was betrokken bij de twee wereldtitels van Argentinië. Als aanvoerder in 1978. In 1986 speelde hij een belangrijke rol bij de kwalificatie, maar kwam hij op het WK zelf niet in actie door een blessure.

 

"Ik vul de verdediging aan met Thuram en dan twijfel ik, maar doe maar Desailly."

 

Thuram was lange tijd Frans recordinternational met 142 caps, tot hij voorbijgestoken werd door huidig doelman Lloris. Hij werd samen met Desailly wereldkampioen in 1998 en Europees kampioen in 2000. 

Middenveld met Redondo - Platini - Zidane - Maradona

Aan Youri Mulder de eer om vier middenvelders te kiezen. Zijn opties: Patrick Viera, Jean Tigana, Michel Platini en Zinedine Zidane van Frankrijk. En Diego Maradona, Osvaldo Ardiles en Fernando Redondo van Argentinië.

 

"Platini kies ik sowieso. En Maradona natuurlijk ook.... ja, en Zidane natuurlijk ook. Dat is duidelijk."

 

"Als je Redondo niet kiest, dan krijg je onmiddellijk een bericht van Frank Raes dat die erbij moet zitten", waarschuwt Franky Van der Elst. 

 

Redondo was de sierlijke Argentijn die tot eind jaren 90 gratie en schoonheid bracht op het middenveld van Real Madrid en daarna naar Milan trok. Hij speelde slechts 29 keer voor de nationale ploeg van Argentinië. Onder meer omdat bondscoach Daniel Passarella (de man van hierboven) een tijdje weigerde spelers met lang haar op te roepen.

Thierry Henry samen met Mbappé en Messi in de spits

In de aanval wordt de keuze er niet makkelijker op voor tv-maker Eric Goens. 

 

Hij moet drie aanvallers kiezen uit de lijst: Kylian Mbappé, Karim Benzema, Olivier Giroud, Thierry Henry, Lionel Messi, Alfredo Di Stefano, Gabriel Batistuta en Mario Kempes.

 

Messi en Mbappé staan snel op het blad. Daarna is er even twijfel. 

 

"Di Stefano kennen we alleen van zwart-wit beelden. Kempes was een beetje een smeerlapje. Dus ik zeg Henry."

 

Thierry Henry was in Qatar nog assistent van Roberto Martinez. Als speler verzamelde hij 123 caps voor Frankrijk. Hij was er als 20-jarige al bij op het WK in eigen land in 1998, waar Frankrijk wereldkampioen werd (op foto met nummer 12). Twee jaar later voegde hij ook het EK toe aan zijn palmares. 

Gerelateerd: