Ga naar de inhoud

Polsstok- en hoogspringen zijn de blikvangers op de Memorial in 2023

 di 13 december 2022 14:38
 Armand Duplantis
Wereldrecordhouder polsstokspringen Armand "Mondo" Duplantis leed dit jaar een zeldzame nederlaag op de Memorial. Hij faalde drie keer op 5,91 meter en moest zo verrassend de winst laten aan de Filipijn John Ernest Obiena.

Het programmaboekje van de Memorial Van Damme telt volgend jaar 15 disciplines. De 100 meter en het polsstokspringen bij de mannen en de 200 meter en het hoogspringen bij de vrouwen springen in het oog.

De 15 disciplines op de Memorial van 2023

mannen:

 • 100 meter
 • 400 meter
 • 800 meter
 • 1.500 meter
 • 110 meter horden
 • polsstokspringen
 • hink-stap-springen
 

vrouwen:

 • 200 meter
 • 400 meter
 • 1.500 meter
 • 3.000 meter (of 5.000 meter)
 • 400 meter horden
 • hoogspringen
 • kogelstoten
 • speerwerpen

 

De Memorial vindt volgend jaar op vrijdag 8 september plaats, anderhalve week na het WK in Boekarest. De internationale atletiekmeeting in het Koning Bouderwijnstadion vormt de 14e en voorlaatste manche van de Diamond League. De finale staat een week later geprogrammeerd in Eugene, het mekka van de Amerikaanse atletieksport.

BEKIJK: Knalprestaties op de Memorial van dit jaar

Op de Memorial komt telkens een boeiende mix van wereldtoppers en Belgische uitblinkers in actie. Dit jaar topten onder anderen polsstokfenomeen Mondo Duplantis, tophoogspringster Jaroslava Mahoetsjich en meerkampkoningin Nafi Thiam de affiche.

 

Duplantis leed begin september een zeldzame nederlaag op de Memorial. Hij faalde drie keer op 5,91 meter en moest zo verrassend de winst laten aan de Filipijn John Ernest Obiena.

 

Mahoetsjich sprong vlot over 2,05 meter, goed voor een beste wereldjaarprestatie en een meetingrecord. De Oekraïense waagde nog haar kans om het wereldrecord van Stefka Kostadinova (2,09 meter) uit 1987 te verbeteren, maar 2,10 meter bleek net te hoog gegrepen.

 

Thiam nam deel aan het verspringen. Met 6,46 meter was ze goed voor een 4e plaats in Brussel.