Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

Peter Vandenbempt: "Wraakroepend hoe Engeland benadeeld werd door de scheidsrechter"

 zo 11 december 2022 17:00
De halve finales worden dinsdag en woensdag gespeeld.

Kroatië, Argentinië, Marokko of Frankrijk: één van die landen wint volgende zondag (finale om 16 u) de Wereldbeker in Qatar. Na de kwartfinales kijkt Peter Vandenbempt bij Radio 1 terug en vooruit: over de Marokkaanse onverzettelijkheid, het Franse geluk en het Argentijnse wangedrag. 

"Marokko is het verhaal van deze Wereldbeker"

FIFA Wereldkampioenschap
Marokko
einde
1-0
Portugal

Dankzij Marokko zijn er nog 3 continenten vertegenwoordigd in de halve finales. Ze doen het telkens op dezelfde manier: door te overleven.

 

Let op, Marokko kan best goed voetballen. Dat zie je altijd vooral in de eerste helft. En zoals hun bondscoach zegt: ze zijn de Rocky Balboa van het WK. Ze krijgen klappen, maar ze kruipen altijd weer overeind.

 

Je mag het volgens hem geen mirakel noemen, want het is hard werken. En als je in al die matchen maar 1 tegengoal hebt gepakt, dan kun je winnen.

 

Naarmate de wedstrijd vordert, kruipen ze terug en tonen ze hun onverzettelijkheid. Het is het verhaal van het kleine land dat het met veel minder mogelijkheden doet op enthousiasme, karakter, overgave en vaderlandsliefde.

Wat gebeurt er als Marokko op achterstand komt? Nu zit het de hele tijd in de comfortzone. Wat als Frankrijk scoort en Marokko moet terugvechten?

Met ook nog een uitstekende doelman en een portie geluk is dit Marokko het verhaal van deze Wereldbeker.

 

In het stadion laat je je ook meeslepen, maar met Spanje en Portugal werden de ploegen gecounterd die wel willen voetballen en het spel maken. Al is het zeker geen afbraakvoetbal bij Marokko, ze schoppen niet naar alles wat beweegt.

 

Ik dacht net als vele anderen dat ze tegen Spanje hun finale al hadden gespeeld, dat ze hun citroen helemaal hadden uitgeperst. Maar kijk wat ze voor elkaar kregen.

 

Ik zal nu niet zeggen dat het tegen de Fransen niet meer zal lukken. We dachten dat 4 jaar geleden ook van Kroatië. Ze kunnen het dus nog eens opbrengen.

 

Maar wat gebeurt er als Marokko op achterstand komt? Nu zit het de hele tijd in de comfortzone. Wat als Frankrijk scoort en Marokko moet terugvechten?

 

De Kroaten kunnen dat, van Marokko weten we dat niet. De logica zegt dat Frankrijk doorstoot, maar dat durf ik niet meer luidop te zeggen. 

"De arbitrage in Engeland-Frankrijk is wraakroepend"

FIFA Wereldkampioenschap
Engeland
einde
1-2
Frankrijk

De tegenstander in de halve finales is dus Frankrijk en niet Engeland. De Engelsen hadden nochtans moeten winnen met hun manier van spelen.

 

En vooral: de manier waarop Engeland benadeeld werd door de scheidsrechter, dat vind ik wraakroepend. 

 

Hoeveel doelpunten zijn er op dit WK afgekeurd voor een huidschilfer buitenspel? Daar komt de VAR op terug en daar kijken ze met 3 vergrootglazen tegelijk naar. 

 

Maar een overduidelijke overtreding op Saka, daar komen ze niet op terug. Dat was bepalend, want daar kwam de 0-1 uit voort. En in de eerste helft had Engeland nog een penalty moeten krijgen.

 

Met Engeland is de betere ploeg gewoon uitgeschakeld. De Franse commentaren zijn ook genuanceerd en dat wil zeggen dat Engeland beter was. 

 

De Fransen zijn vooral gelukkig geweest. Nog een keer: als je kijkt naar wie ze op dit WK allemaal missen, is het straf. Maar de beste ploeg is gisteren naar huis gegaan.

"Ik ben een groot deel verloren van mijn sympathie voor de missie van Messi"

FIFA Wereldkampioenschap
Kroatië
einde (pen.)
14-12
Brazilië

Kroatië-Frankrijk, de finale van Rusland, is ook nu nog mogelijk. Tegen Brazilië heeft Kroatië ons weer verbaasd.


Ze doen dat met hetzelfde verhaal als Marokko, al is Kroatië wel beter aan de bal. Ik durf niet te voorspellen dat ze het niet nog eens voor elkaar krijgen.

 

Ik ben namelijk ook niet onder de indruk van Argentinië. Er is de missie van Messi, maar voor het overige heeft dat elftal mij nog niet ongelofelijk kunnen bekoren. 

De manier waarop Argentinië zich gedragen heeft na de match tegen Nederland, dat gaat in tegen elk gevoel van sportmanship.

Ik ben ook een groot deel van mijn sympathie voor die missie verloren. 

 

Vrijwel iedereen gunt het Messi na alles wat hij voor het voetbal betekend heeft, maar de manier waarop Argentinië zich gedragen heeft na de match tegen Nederland, dat gaat in tegen elk gevoel van sportmanship. 

 

Die doelman, Emiliano Martinez, vind ik een hooligan. Dat hij geen kaart krijgt voor zijn gedrag... En je kan als winnend sportman niet lager vallen dan zo voorbij de Nederlanders te lopen na die laatste penalty.

 

Wat dat betreft zou ik het dus al wat minder erg vinden als Argentinië moet buigen voor Kroatië. Als je ziet hoe groots zij waren na hun winst tegen Brazilië en hen gingen troosten: neem daar maar een voorbeeld aan.

 

Nog een goeie raad voor dinsdag: maak geen plannen voor na de halve finale, want het zal een gesloten wedstrijd zijn met verlengingen en penalty's.

"België in poule des doods? Flauwekul van de bovenste plank"

Door de aanwezigheid van Kroatië en Marokko bij de laatste 4 wordt ook gezegd dat België in de groep des doods zat, maar neen, neen. 

 

Echt waar: dat is flauwekul van de bovenste plank. Er waren veel en veel betere ploegen dan die 2 landen op dit WK. Daar moeten we ons dus niet aan bezondigen. 

Peter Vandenbempt

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1