Ga naar de inhoud
Argentinië heeft een plaatsje in de WK-finale te pakken.

Messi heeft afspraak met geschiedenis: Argentinië walst over Kroatië naar finale

 di 13 december 2022 21:57
  1. 32' - Geel - Dominik Livakovic
  2. 32' - Geel - Mateo Kovacic
  3. 34' - Doelpunt strafschop - Lionel Messi (1 - 0)
  4. 39' - Doelpunt - Julián Álvarez (2 - 0)
  1. 50' - Verv. Marcelo Brozovic door Bruno Petkovic
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 13/12/22 - 20:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
34'
Lionel Messi
34'
Lionel Messi
1 - 0
39'
Julián Álvarez
39'
Julián Álvarez
2 - 0

Lionel Messi is nog één match verwijderd van de ultieme voetbalclimax. Met Argentinië walste hij verrassend vlot over Kroatië naar de finale. De aanvoerder opende de score met een perfecte (maar discutabele penalty), nadien schoot Julian Alvarez twee keer raak. Wordt de laatste horde straks Marokko of Frankrijk?

Argentinië-Kroatië kort samengevat:

  • Sleutelmoment: Na een moeizaam eerste halfuur gaat de bal op de stip na een "fout" van Livakovic op de doorgebroken Alvarez. Messi knalt Argentinië heerlijk op voorsprong en nadien is de lichtblauw-witte trein vertrokken.
 
  • Man van de Match: Niemand anders dan Lionel Messi krijgt die eer. Met zijn 11e WK-goal, een Argentijns record, en een heerlijke assist wees hij de Argentijnen nog maar eens de weg.
 
  • Opvallende statistiek: Argentinië verloor nog nooit een halve finale op het WK voetbal. Ook niet in het Lusail-stadion, waardoor het zondag een gooi kan doen naar een derde wereldtitel.
 
  • Opvallend: De WK-finale wordt voor Argentinië al de vijfde wedstrijd in het Lusail-stadion. Het ging mis tegen Saudi-Arabië, maar daarna wonnen Messi en co. er wel drie keer.

Dubbele voorsprong vlak voor rust

De eerste halve finale op dit WK bleef zoals vooraf verwacht heel lang gesloten. Na 25 minuten forceerde Enzo Fernandez een eerste schot tussen de palen, Livakovic had er geen problemen mee.

 

Lionel Messi verstopte zich tot dan uitstekend, maar iets na het halfuur was zijn moment om te shinen een eerste keer gekomen.

 

De doorgebroken Alvarez botste na zijn lob op Livakovic, waarna scheidsrechter Orsato verrassend naar de stip wees. Messi pakte het "cadeautje" met veel bravoure uit.

 

Nog voor de rust verdubbelde de jonge Alvarez de score na een prachtige run vanop de eigen helft. Hij had wat geluk in de zestien, maar Argentinië kon toch met 2-0 de kleedkamers in. 

Messi tovert, Alvarez maakt het af

Na de rust moesten de Kroaten komen en daardoor kwam er meer ruimte. De Argentijnen profiteerden optimaal en kregen ook in de tweede helft de beste kansen. 

 

Een schot van Paredes was niet goed gemikt en ook Messi kreeg de bal van dichtbij niet in doel met zijn gouden linker. Twee keer deed Livakovic het uitstekend. 

 

Het antwoord van de Kroaten kwam van Lovren en dat is geen doelpuntenmaker. 

 

Aan de overkant hebben de Argentijnen met Alvarez wel eentje die de goal weet staan. Na een fenomenale dribbel van Messi, die dolde met de veel jongere WK-revelatie Gvardiol, kon hij van dichtbij niet meer missen.

 

Bijna werd het nog 4-0 via Mac Allister, zijn volley ging naast. 

 

Argentinië mag zich opmaken voor de WK-finale, zondag in hetzelfde Lusail-stadion, waar het nu al vier keer speelde dit toernooi.

Dalic: "Een verdiende nederlaag"

Zlatko Dalic, de bondscoach van Kroatië, besefte dat er vanavond niet veel te doen was aan Argentinië. "Ik moet de tegenstander feliciteren, ik kan mijn spelers niets verwijten", zei hij kort na de wedstrijd.

 

"We hebben vandaag wel een paar mogelijkheden gecreëerd, maar echte kansen waren het niet. Het ontbrak ons een beetje aan een echte spits tegen dit Argentinië."

 

Een nieuwe WK-finale zat er nooit in voor de Kroaten. "Nogmaals: ik kan mijn spelers niets verwijten, ze hebben alles gegeven tijdens dit WK. Maar vanavond hebben we verdiend verloren. Nu moeten we ons opmaken voor de wedstrijd voor het brons, ons toernooi is nog niet gedaan."

 

Voor de jonge aanvaller Julian Alvarez werd het met twee goals een halve finale om nooit meer te vergeten. Toch zat hij na de match al met zijn hoofd bij de finale van komende zondag. "Er wacht ons een grote wedstrijd, ik denk dat iedereen gek aan het worden is in Argentinië."

 

"Uiteraard ben ik heel tevreden met mijn wedstrijd van vanavond. Deze finaleplaats is heel verdiend. Dit is wat we vooraf wilden en de manier waarop is ook hoe we het voor ogen hadden."

Ik kan mijn spelers niets verwijten, ze hebben alles gegeven tijdens dit WK. Maar vanavond hebben we verdiend verloren.

Zlatko Dalic
Gerelateerd:

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+6'

Argentinië naar de finale!

Het zit erop in Lusail. Argentinië is de eerste WK-finalist na een foutloze wedstrijd tegen Kroatië. Het kan morgen in de zetel afwachten wie de tegenstander daarin wordt: Marokko of Frankrijk.

90+2'

Alle Argentijnse bankzitters staan recht en zingen mee met de fans. Ze gaan oververdiend naar de WK-finale.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90+1'

De Argentijnen tikken de wedstrijden nu wat uit. We krijgen nog 5 minuten toegevoegde tijd. Toch wat overbodig.

90'
89'

Martinez nog eens plat

Een redding is het niet, maar Martinez moet zich toch nog een keertje inzetten op een balletje van Majer. 

88'

De Argentijnse fans laten zich nog een keertje horen in de tribunes. Zondag zullen ze ongetwijfeld weer massaal aanwezig zijn voor de finale.

86'

Lovren is opnieuw dicht bij de eerredder

86'

Ook Correa en Foyth krijgen nog wat speelminuten van Scaloni. 

86'

Lovren net niet!

Dan toch nog eens Kroatisch gevaar. Perisic verlengt een corner uitstekend richting de tweede paal, Lovren kan net niet bij het leer om van dichtbij in doel te tikken. 

85'

De wedstrijd sleept zich nu wat naar het einde. Argentinië kwam geen moment in de problemen in de tweede helft. Integendeel.

83'

Mac Allister is dicht bij de 4-0

83'

Dybala wipt de bal netjes tot bij Mac Allister. Die mikt zijn volley maar net naast het doel van Livakovic. De Kroaten moeten opletten dat ze niet afgestraft worden.

81'
81'

In zijn misschien wel laatste wedstrijd met inzet als international gaat Modric naar de kant onder luid applaus. Majer krijgt nog tien minuten.

79'

Een flauw schotje van invaller Orsic gaat hoog over. Kroatië ligt helemaal tegen de mat.

77'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.