Ga naar de inhoud

"Casemiro is de beste middenvelder ter wereld": maar wat maakt hem zo speciaal?

 vr 9 december 2022 14:12
Casemiro scoorde de beslissende 1-0 tegen Zwitserland in de groepsfase.
Casemiro scoorde de beslissende 1-0 tegen Zwitserland in de groepsfase.

Neymar tweette na de wedstrijd tussen Brazilië en Zwitserland dat Casemiro al een tijdje de beste middenvelder ter wereld is. Bondscoach Tite sloot zich daarbij aan op de persconferentie. Maar wat maakt hem zo speciaal? Waarom is hij zo belangrijk voor Brazilië? 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leider op en naast het veld

Casemiro (30) is een leider pur sang. Hij dwingt respect af bij zijn medespelers door zijn obsessie voor het spelletje. 

 

Altijd als eerste aanwezig op training en in de gym, altijd de persoon die de lat hoog legt voor zichzelf en iedereen rond zich. Iets waar zijn medespelers hem voor prijzen.

 

Zo viel Carlo Ancelotti van zijn stoel deze zomer toen enkele spelers van Real Madrid aan zijn bureau stonden. Ze kwamen hun beklag doen over de mogelijke transfer van Casemiro naar Manchester United.

 

"Trainer, je mag hem echt niet laten gaan. Hij is cruciaal voor onze ploeg en alles wat we tot nu toe gewonnen hebben".

 

Even slikken, en dan toch maar gewoon cashen. Real Madrid nam het bod uit Manchester aan en kreeg minstens 60 miljoen voor de middenvelder. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Cruciaal aandeel in prijzenkast Real Madrid

Sinds 2015 won Real Madrid 4 keer de Champions League, 3 WK's voor clubs, 3 keer de Spaanse competitie en 2 UEFA Super Cups.

 

De constante? Casemiro. 

 

Natuurlijk ook Luka Modric en Toni Kroos, maar de Braziliaan was wel degelijk het onmisbare element in het succes van Real Madrid. Hij was jarenlang een baken van vertrouwen in het verdedigende compartiment van dat middenveld.

 

Casemiro zorgde voor de verbinding tussen verdediging en aanval. Maar vooral: hij dacht altijd in functie van een mogelijk balverlies. Van goudwaarde voor een trainer. 

 

Daardoor brak de Braziliaan counters af alsof het niets was. Dat leverde hem trouwens regelmatig een kaartje op, maar dat lachte hij met veel plezier weg.

 

Bovendien schudde hij zo nu en dan een heerlijke goal uit zijn mouw, zoals onderstaande treffer tegen Napoli in de Champions League. 

Ook bij Brazilië onmisbaar

Bij wedstrijden van de 'Seleçao' staat Casemiro steevast als eerste op het blad. Voor het WK waren er nog analisten die zeiden dat Bruno Guimaraes zijn plaats verdiende, maar die stemmen zijn ondertussen in rook opgegaan. 

 

'The Tank' - een bijnaam die hij kreeg van Spaans sportblad Marca - presteert op een bijzonder hoog niveau dit WK. Zo won hij tegen Zuid-Korea de meeste duels (6) van het hele team. 

 

Maar wat misschien minder opvalt, is dat Casemiro ook belangrijke (verticale) passes verstuurt. Zo had hij ook de meeste passes (20) in 'the final third', het laatste en gevaarlijkste deel van het veld. 

 

Dat viel de analisten in Villa Sporza ook op. "In 9 seconden scant hij 7 keer waardoor hij perfect weet waar iedereen staat. Dat heb ik nog niet vaak gezien", prijst Arnar Vidarsson hem.

 

Zoals ze ooit ook over Sergio Busquets zeiden: kijk naar de wedstrijd en je ziet Casemiro niet. Maar kijk naar Casemiro, en je ziet de hele wedstrijd.