Ga naar de inhoud

Brazilië met of zonder Neymar: een wereld van verschil volgens de statistieken

 ma 28 november 2022 14:19
Neymar is nog 'maar' 30 jaar, maar heeft al aangekondigd dat dit zijn laatste WK is.
Neymar is nog 'maar' 30 jaar, maar heeft al aangekondigd dat dit zijn laatste WK is.

Neymar (30) is dé man bij Brazilië, hoe je het ook draait of keert. Zijn aandeel in het succes van de Seleção is enorm. Kunnen de Brazilianen wel winnen zonder hun sleutelspeler? En wie zetten ze op zijn plaats nu hij geblesseerd is? 

Hoe belangrijk is Neymar?

Brazilië met en zonder Neymar is een wereld van verschil. 

 

In 122 interlands mét Neymar was het dribbelwonder goed voor 75 goals en 44 assists. Daarmee was hij maar liefst bij 119 van de 269 goals betrokken, een aandeel van 44 procent.

 

Dat zijn niet zomaar cijfertjes. De creatieveling aast op het record van Pele voor meeste doelpunten (77). Dat van meeste assists heeft hij ondertussen al beet.  

 

Zijn belang lijkt trouwens alleen nog maar te groeien. Sinds het WK 2018 speelde de Seleção 37 wedstrijden met hun talisman, 19 zonder. 

 

Het verdict: een winstpercentage van 78,4% met Neymar tegenover 57,9% zonder hem. Kunnen ze zonder Neymar de Wereldbeker wel winnen? 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie kan er hem vervangen?

Grote schoenen om te vullen dus. Maar wie durft ze aan te trekken tegen Zwitserland? 

 

Een één op één vervanger is er niet. Maar van de spelers die op de bank zitten, lijkt Rodrygo de meest geschikte optie qua speelstijl. De aanvaller van Real Madrid zou tussen de linies kunnen spelen, net zoals Neymar. 

 

Een veiligere optie is misschien om Fred of Bruno Guimaraes (allebei verdedigende middenvelder) op te stellen naast Casemiro. Dan kan Lucas Paqueta een rij naar voren schuiven, net zoals in de tweede helft tegen Servië. 

 

"De herpositionering van Paqueta liet ons toe een extra speler in de pocket te hebben. Het spel was vloeiender daardoor", aldus bondscoach Tite. 

Gerelateerd: