Ga naar de inhoud

Brazilië baadt in een waanzinnige aanvallende weelde: maken ze favorietenrol waar?

 di 22 november 2022 08:01

Een oude wijsheid luidt: ken uw vijanden. Onder dat motto fileren wij de grote concurrenten van de Rode Duivels voor de wereldtitel in Qatar. Wat zijn bij hen de grote thema's? Wie moeten we in de gaten houden? En wat verwachten de experts? Als laatste doorgelicht: Brazilië.

20 jaar is het al geleden dat Brazilië de wereldbeker nog eens mocht liften. Een eeuwigheid voor de voetbalgrootmacht. 

 

Vorig jaar verloor Brazilië in de finale van de Copa América nog van aartsrivaal Argentinië, het vorige WK knikkerden onze Belgen de Brazilianen in de kwartfinale al uit het toernooi en de 7-1 op het WK in eigen land (2014) was het orgelpunt van de Braziliaanse impasse.

 

Toch lijkt het geluk opnieuw aan de zijde van de Brazilianen. De selectie kende - in tegenstelling tot vele andere topfavorieten - zo goed als geen blessurelast. En lijkt in kwaliteit en breedte geen gelijke te kennen in Qatar. Zo stonden er maar liefst 8 Brazilianen op het wedstrijdblad van de laatste Champions League-finale.

 

Zeker aanvallend is de weelde groot. Jongens als Vinicius, Gabriel Jesus, Rodrygo en Martinelli worden zelfs niet in de basis verwacht.

 

De bookmakers zijn het dan ook eens: Brazilië is de grote favoriet voor de wereldtitel.

Captain Cafu was de laatste Braziliaan die de wereldbeker nog eens in de lucht mocht steken.

De man op de voorpagina's

Neymar is een man met een missie in Qatar.

 

De Braziliaanse ster maakte de tegenslagen van de Gouden Kanaries de afgelopen jaren steeds mee vanop de eerste rij. Bij momenten belichaamde hij die zelfs. 

 

Zo deed Neymar de tribunes collectief tranen op het WK van 2014 in zijn thuisland Brazilië, toen hij in de kwartfinale van het veld getrapt werd. De ultieme droom om een wereldtitel voor eigen publiek te winnen, werd op een draagberrie weggedragen.

 

Vier jaar later was Neymar in Rusland dan weer het mikpunt van alle spot. De Braziliaan werd door de internationale media en het publiek beschimpt door zijn vele geduik en gerol op de grasmat.

Nu trekt de Braziliaan in absolute bloedvorm naar Qatar, klaar om zijn grote gelijk te halen.

Het talent dat u nog niet kent

In de selectie van de Seleção is het goed zoeken naar nobele onbekenden. De witte merel van Tite is dan ook geen vreemde voor voetbalvolgers.

 

Toch werd Gabriel Martinelli als de grote verrassing in de selectie van Brazilië gezien.

 

De jongste Kanarie kende dit jaar een stormachtige ontwikkeling bij Premier League-leider Arsenal. De aalvlugge winger overtuigde Mikel Arteta deze voorbereiding als basisspeler en stond zijn plekje nadien niet meer af.

 

Op zijn flank zorgde Martinelli al voor 5 doelpunten en 2 assists in 14 Premier League-wedstrijden.

 

Een basisspeler is Martinelli niet bij Brazilië, maar met zijn snelheid kan hij de rol van supersub perfect dragen. 

Martinelli ruilt een maand lang zijn rood van Arsenal voor het Groen van Brazilië.

Wist je dit al?

Bij gebrek aan keuze kreeg hij het nummer 17, maar Bruno Guimarães had liever 39 op zijn rug gedragen.

 

Niet enkel als geluksgetal. Ook als eerbetoon aan zijn vader, die tot de vroege uurtjes in zijn taxi Rio de Janeiro rondreed met datzelfde nummer om de voetbalcarrière van zoonlief te bekostigen.

 

"Neem altijd 39", verzekerde de chauffeur. "Het zal je geluk brengen, zoals het onze familie al eerder geluk bracht."

 

Tot nu toe werkt het. Guimarães ontpopte zich tot vaste waarde bij Newcastle in de Premier League. De polyvalente middenvelder wordt door zijn prestaties gelinkt met Barcelona en Real Madrid.

 

Zonder zijn geliefkoosde nummer hoopt hij zelf de geluksbrenger van de nationale ploeg te worden op dit WK. Al zal hij wel eerst wel de strijd om een basisplaats moeten winnen van vaste waarden Fred en Casemiro.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat is de prognose van de lokale kenner?

Bruno Vicari - journalist en presentator bij ESPN Brasil

 

"In Brazilië is er natuurlijk altijd spanning voor een WK, maar nu is het anders. Het is niet te vergelijken met de beleving in 2014, hier. De presidentsverkiezingen verdeelden de voorbije maand het land en daardoor was er niet de volledige focus op het WK."

 

"Bolsonaro en zijn aanhangers hulden zich in de Braziliaanse voetbalshirts, dus er was steeds die link tussen Bolsonaro en het voetbal. Pas sinds de verkiezingen afgelopen zijn, dragen ook mensen die geen aanhanger zijn van Bolsonaro het Braziliaanse shirt en kan het los gezien worden van een politieke betekenis."

We hebben veel vertrouwen in het team en in onze coach Tite, een echte karakterman.

"Sportief hebben we wel veel vertrouwen in het team en in onze coach Tite, een echte karakterman. Hij kan wel een defensieve organisatie creëren, en heeft veel ervaring met Thiago Silva en Casemiro. Maar de rest van de verdediging durft al eens voor problemen te zorgen. Gelukkig maken we dat meer dan goed met offensieve weelde."

 

"We zitten ook in een makkelijke groep, maar nadien wacht wel een lastige weg naar de finale. Waarschijnlijk zullen we eerst Portugal of Uruguay treffen en dan al Duitsland of Spanje. Onze sterren voorin zullen dus topfit moeten zijn om onze droom waar te maken."

De voorspelde elf van Bruno Vicari

Resultaten laatste 5 matchen

  • Brazilië - Tunesië: 5-1 (vriendschappelijk)
  • Brazilië - Ghana: 3-0 (vriendschappelijk)
  • Japan - Brazilië: 0-1 (vriendschappelijk)
  • Zuid-Korea - Brazilië: 1-5 (vriendschappelijk)
  • Bolivia - Brazilië: 0-4 (WK-kwalificatie)

De groepsduels van Brazilië

FIFA Wereldkampioenschap
Brazilië
einde
2-0
Servië
FIFA Wereldkampioenschap
Brazilië
einde
1-0
Zwitserland
FIFA Wereldkampioenschap
Kameroen
einde
1-0
Brazilië
Gerelateerd: