Ga naar de inhoud

Luis Enrique sakkert na Spaanse bibberavond: "Wist niet dat we 3 minuten uitgeschakeld waren"

Spanje kroop gisteren door het oog van de naald in Groep E. De Spanjaarden verloren van Japan, maar hadden geluk dat Duitsland finaal nog komaf wist te maken met de kranige Costa Ricanen. "We hebben niets te vieren", was Spaans bondscoach Luis Enrique streng voor zijn team.

"Japan maakte ons in 5 minuten helemaal af"

"In het voetbal zijn er geen goede of slechte kanten: er is enkel dat wat je verdient", sprak Luis Enrique filosofisch na de 2-1-nederlaag tegen Japan. De Spaanse bondscoach was teleurgesteld dat zijn team het zichzelf nog zo moeilijk maakte.


"Ik ben helemaal niet blij. We kwalificeren ons, maar de bedoeling was wel om groepswinnaar te zijn. Japan maakte ons in vijf minuten af, ze speelden ons gewoon helemaal uit verband."


"Tijdens de rust hadden we nog besproken dat Japan zou gaan aanvallen, maar we konden dat niet pareren. We stuikten in mekaar. Ze trapten drie keer op doel en scoorden twee keer. Ze hadden zelfs nog meer kunnen scoren. Ik heb vanavond niets om te vieren."

Tanaka scoorde de winnende 2-1.

"Gelukkig gaat ons team maar om de 4 jaar in instortingsmodus"

"Sommige dingen zijn onverklaarbaar in het voetbal", ging Enrique verder. "We hadden moeten proberen om het spel te kalmeren, het ritme te breken en zelf door te drukken."

 

"Hoe leg je het uit dat je 80 minuten domineert, maar wel met 2-1 verliest? We waren zelfs drie minuten (virtueel) uitgeschakeld op dit WK, terwijl ik het niet wist. Ik kon wel een hartaanval krijgen."

 

Japan scoorde met de 2-1 wel een erg twijfelachtig doelpunt. De VAR moest zich minutenlang beramen over de vraag of bij de voorzet de bal al dan niet al over de achterlijn was. "Ik zag een foto die wel vervalst moet zijn, want die kon gewoon echt niet echt zijn."

 

"Ik voelde dat er iets vreemd aan de hand was, omdat de VAR er zo lang over deed om te beslissen ... Meer kan ik daar niet over zeggen. Gelukkige gaat ons team maar eens in de vier jaar in "instortingsmodus",  anders zou ik het niet redden", besloot hij.

Op zijn hoede voor "toernooirevelatie" Marokko

Door de tweede plaats in de poule ontloopt Spanje wel Kroatië. La Roja treft Marokko in de achtste finales. "Maar als we tegen Marokko op voorsprong komen, gaat Marokko ook zulke risico's nemen als Japan en kan dit opnieuw gebeuren", is Enrique op zijn hoede.


"Het wordt niet makkelijk om Marokko te verslaan. Het is misschien wel de revelatie van dit WK, samen met Australië. We moeten ons hoe dan ook zo goed mogelijk voorbereiden."