Ga naar de inhoud
Japan flikt het opnieuw.
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Japan
6
3
2
1
0
4
3
2
Spanje
4
3
1
1
1
9
3
3
Duitsland
4
3
1
1
1
6
5
4
Costa Rica
3
3
1
2
0
3
11
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Japan
0
0
0
0
0
0
0
2
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
3
Duitsland
0
0
0
0
0
0
0
4
Costa Rica
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Japan
0
0
0
0
0
0
0
2
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
3
Duitsland
0
0
0
0
0
0
0
4
Costa Rica
0
0
0
0
0
0
0
JapanSpanje
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Victor Gomes
stadion
Khalifa International Stadion
toeschouwers
44851

Wat een ommekeer in Poule des Doods! Japan is groepswinnaar na remontada tegen Spanje

 do 1 december 2022 21:53
Japan
einde
2-1
Spanje
  1. 11' - Doelpunt - Álvaro Morata (0 - 1)
  2. 39' - Geel - Ko Itakura
  1. 48' - Doelpunt - Ritsu Doan (1 - 1)
  2. 62' - Verv. Daizen Maeda door Takuma Asano
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 01/12/22 - 20:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
11'
Álvaro Morata
0 - 1
Álvaro Morata
11'
48'
Ritsu Doan
48'
Ritsu Doan
1 - 1

Een ontknoping van jewelste in Groep E. Niet Duitsland of Spanje, wel Japan komt als groepswinnaar uit de Groep des doods. Met twee doelpunten net na de rust sprong het - zowel in de wedstrijd als in het klassement - op en over Spanje, dat als tweede kon doorstoten. Auf wiedersehen, Duitsland.

Japan - Spanje in een notendop:

  • Sleutelmoment: Japan zet de wedstrijd helemaal op zijn kop met twee snelle goals kort na de rust. Doan straft de Spaanse nonchalance af met de gelijkmaker en nog geen drie minuten later maakt Tanaka, na een lange VAR-check, de ommekeer compleet.

  • Man van de match: Ritsu Doan zorgde tegen Duitsland al voor de gelijkmaker en dat kunstje deed hij tegen Spanje nog eens over. De aanvaller van Freiburg was nog maar pas ingevallen aan de rust toen hij al raak trof en hij had met zijn voorzet ook een voet in de winning goal van Tanaka.

  • Opvallend: Twee WK's op een rij doorstoten naar de 1/8e finales, dat was Japan nog nooit gelukt. Hajime Moriyasu is de derde bondscoach die Japan naar de knock-outfase van het WK loodst. Takeshi Okada in 2010 en Akira Nishino in 2018 deden het hem voor.

  • Statistiek: Wat een WK-debuut van Alvaro Morata. Drie wedstrijden, drie goals. Hij is nog maar de tweede speler die raak treft in zijn eerste drie WK-wedstrijden voor Spanje, na Telmo Zarra in 1950.

Drie op een rij voor Morata

Een puntje was sowieso genoeg voor Spanje om door te stoten naar de 1/8e finales, een luxe die de Japanners niet hadden. Zij moesten net als tegen Duitsland stunten, maar dit keer leken de voetbalgoden hen aanvankelijk minder gunstig gezind. Na zeldzaam balverlies van Busquets kreeg Ito al vroeg een kans, maar de ex-speler van Racing Genk besloot in het zijnet.

Een schoonheidsfoutje, meer was het niet voor Spanje, waar Morata voor het eerst dit WK aan de aftrap stond. De spits bedankte al na amper 10 minuten voor het vertrouwen. Azpilicueta kreeg tijd en ruimte voor de voorzet en ook Morata werd niks in de weg gelegd. Met een rake kopbal liet hij Gonda kansloos achter. Zijn derde goal in drie WK-matchen.

Het grootste werk was daarmee al gedaan voor La Roja, want Japan kon geen vuist maken. Spanje hield het bij rustig meesterschap. De bal kleefde aan de Spaanse voeten, maar veel doelgevaar leverde dat niet op. Gonda moest enkel nog aan de bak op een schot van Morata.

Japan stunt opnieuw, Spanje bibbert even

Het ging te makkelijk voor Spanje, dat zich zo in slaap liet wiegen. Meteen na de rust bracht La Roja zichzelf achteraan onnodig in de problemen. Simon ging knoeien, Baldé leed balverlies en de pas ingevallen Doan profiteerde optimaal. Zijn schot was te pakken, maar Simon zat er onvoldoende bij.

Japan stond plots verrassend op gelijke hoogte en het werd nog gekker. Na een voorzet van Doan kon Mitoma de bal nog net binnenhouden en op zijn aangeven bracht Tanaka Japan zowaar op voorsprong. De Japanse vreugde moest nog even wachten, want was de bal niet achter de achterlijn geweest? Neen, zei de VAR na een minutenlange controle.

Even slikken voor Spanje dus, dat zowaar zelfs met de uitschakeling flirtte toen Costa Rica verrassend op voorsprong kwam in de andere groepswedstrijd tegen Duitsland. Gelukkig voor Spanje konden de Duitsers het tij daar keren, want zelf kreeg La Roja nog maar weinig voor elkaar. Gonda moest enkel in de slotfase zijn kunnen tonen op schoten van Asensio en Olmo.

Japan gaf de zege niet meer uit handen. Verliezen van Costa Rica, maar wel stunten tegen Duitsland én Spanje, niemand had dat scenario kunnen voorspellen. De Japanners stoten zo als groepswinnaar door naar de 1/8e finales, waar ze Kroatië treffen. Spanje gaat als tweede door en treft Marokko.

Fase per fase

90+8' tweede helft
90+7'

Einde

Wat een stunt van Japan! Na Duitsland legt het ook Spanje over de knie. Japan stoot zelfs als groepswinnaar door. Wie had dat gedacht? Spanje waande zich te zegezeker en slikte korte na de rust twee goals in drie minuten. La Roja kon het tij niet meer keren en flirtte zelfs even met de uitschakeling tot Costa Rica op voorsprong kwam tegen Duitsland, maar stoot als tweede ook door naar de 1/8e finales. Duitsland is zowaar uitgeschakeld.

90+6'

Spanje is op weg naar een pijnlijke nederlaag, maar heeft het ticket voor de 1/8e finales binnen handbereik. Maar wat te zeggen van Japan? Met een nieuwe stuntzege zorgt het voor een onwaarschijnlijke ontknoping in groep E.

90+3'

Costa Rica-Duitsland 2-4

Duitsland doet er nog een goaltje bij, maar koopt daar voorlopig niks mee. Op dit moment stoot Japan nog steeds door als groepswinnaar en Spanje als tweede.

90+2'

7 minuten extra

Het is nog niet voorbij. De spanning is te snijden. 

90+1'

Knappe dubbele kans voor Spanje, maar geen goal

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

Gonda voorkomt de gelijkmaker!

Tot twee keer toe houdt Gonda Japan overeind. Eerst gaat hij goed plat op een verre knal van Asensio. Kort daarna kan Olmo van dichtbij uithalen na een knappe combinatie met Ferran Torres, maar weer pareert Gonda.

88'

Doelpuntenmaker Tanaka wordt bij Japan naar de kant gehaald. Endo is zijn vervanger.

86'

Duitsland op voorsprong!

Duitsland is nog niet definitief uitgeteld. Het is opnieuw op voorsprong gekomen tegen Costa Rica. Dat is goed nieuws voor Spanje. De Duitsers moeten dan weer hopen dat Spanje alsnog gelijkmaakt. Of zelfs nog een karrenvracht aan goals maken.

84'
83'

Schuchter prikje van Japan

Japan komt nog eens onder de druk uit met een vrije trap van Doan. Itakura kan ongehinderd koppen, maar moet dat van te ver doen. Geen problemen voor Simon.

79'

Voor Japan is het weer achter een ongrijpbare bal aanhollen. Voorlopig lukt ze dat nog steeds aardig. Achteraan geven ze niks weg.

77'

Spanje verandert niet plots van strijdplan. Het blijft wachten tot het breekt.

Aster Nzeyimana
75'

Spanje speelt met vuur

Nog een kwartier reguliere speeltijd en voorlopig slaagt Spanje er niet om Japan in de problemen te brengen. Bij deze stand blijft het een bijzonder gevaarlijke situatie voor de Spanjaarden en blijven ze afhankelijk van het resultaat in Costa Rica-Duitsland.

74'

Spanje weer op koers voor 1/8e finales

Goed nieuws voor Spanje vanuit het Al Bayt-stadion. Daar is Duitsland weer langszij gekomen. Spanje ligt dus weer op koers voor de 1/8e finales. Wat een spanning op deze slotspeeldag in groep E!

72'

Geweldige Japanse tegenaanval levert geen goal op

72'

Het nieuws sijpelt ook binnen in het stadion en het inspireert Japan meteen tot een knappe aanval. Mitoma versnelt op links en lanceert Asano, maar die kan niet afwerken. Al vallend mikt hij naast.