Ga naar de inhoud

Scheldecross ontvangt zondag de Grote Drie: "Duurt tot kerstperiode tot we deze strijd opnieuw krijgen"

 vr 2 december 2022 12:53
Scheldecross krijgt primeur van grote 3:"Gaat tot kerstperiode duren tot we dit soort gevecht terugkrijgen".
Wout van Aert, Tom Pidcock en Mathieu van der Poel.

Zondag is het zover: dan staan de grote drie voor het eerst samen aan de start van een veldrit dit seizoen. De wereldbekercross in Antwerpen krijgt de eer om Tom Pidcock, Wout van Aert en Mathieu van der Poel te ontvangen. "Die 3 toppers zullen een massa toeschouwers lokken", zegt organisator Chris Mannaerts.

Het grote moment waar vele wielerliefhebbers lang op hebben gewacht. Tom Pidcock, Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn voor het eerst deze winter samen in het veld te bewonderen.

 

"Wij zijn - net als iedereen - in blijde afwachting hoe dat zal verlopen", vertelt organisator Chris Mannaerts (Flanders Classics).

Heeft Antwerpen veel inspanningen moeten doen om zowel Pidcock als Van der Poel en Van Aert aan de start te krijgen?

"Neen. Voor elke organisator was het gewoon afwachten tot die toppers hun programma bekendmaakten."

 

"Met een cross in december weet je dat je natuurlijk veel kans hebt om hen aan de start te krijgen. Uiteindelijk zijn wij de gelukkigen om Pidcock, Van Aert en Van der Poel samen als eerste te mogen ontvangen."

Lees verder na tweet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Door bredere stroken is het makkelijker om in te halen"

Op het parcours in Antwerpen was in het verleden niet altijd even gemakkelijk om renners in te halen. Niet ideaal voor Van Aert en Van der Poel, die een slechte startpositie hebben.

 

Maar het parcours heeft een facelift ondergaan. "De stroken zijn veel breder geworden, waardoor het makkelijker is om renners te passeren."

 

"De parcoursveranderingen hebben trouwens niets te maken met de komst van Van der Poel en Van Aert", zegt Mannaerts.

 

"De aankomstzone van de voorbije jaren is heringericht door de stad, waardoor we een andere locatie moesten zoeken. Nu ligt de start- en finishzone op de wandeldijk."

 

 "We hebben geprobeerd om het zicht op de Schelde te behouden. Vroeger lag de finish een beetje weg van het parcours. Nu ligt hij er knal in."

De laatste zandstrook ligt op 50 meter van de finish. Dat gaat toch voor extra pigment zorgen."  

Chris Mannaerts, cycling manager bij Flanders Classic

De zandspecialisten zullen sowieso aan hun trekken komen. De laatste strook zou wel eens kunnen beslissen over winst en verlies.

"Die eindigt op 50 meter van de streep. Het is bovendien ook de langste zandstrook op het parcours."

 

"Het zal cruciaal zijn om geen fouten te maken op die strook. Het zal in elk geval voor extra pigment zorgen." 

Lees verder na Instagrampost.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Startuur is vervroegd door WK voetbal

Verwachten ze in Antwerpen een massa volk op het gewijzigde parcours?" "Antwerpen is een stad waar er op zondag verschillende evenementen plaatsvinden."

 

"Maar met deze toppers aan de start ziet het er wel naar uit dat de massa aanwezig zal zijn langs het parcours. Bovendien zal het tot de kerstperiode duren om die drie renners nog eens samen aan het werk te zien", zegt Mannaerts.

 

Belangrijk: de cross in Antwerpen begint zondag wat vroeger dan gewoonlijk: "Om geen concurrentie aan te gaan met het WK voetbal, starten de vrouwen om 12.30 uur en de mannen om 14 uur."

 

Op Sporza hoef je niks te missen van het spektakel. De cross van de vrouwen zenden we live uit op Canvas. De cross van de mannen is op Eén.

Gerelateerd: