Ga naar de inhoud

BEKIJK: Iraanse spelers zingen nu wél mee met hun volkslied

Iran voetbalt op het WK in Qatar met de politieke hoogspanning in het vaderland in het achterhoofd. Tijdens hun openingsmatch zongen de 11 basisspelers het volkslied niet mee, vandaag deden ze dat wel. In de tribunes was boegeroep te horen en buiten het stadion waren er schermutselingen tussen politieke tegenstanders.

Voetbalfans die de regering in Iran steunen, zochten de confrontatie op met voetbalsupporters die hun kritiek probeerden te ventileren.

 

Verschillende media constateerden hoe fans met de protestboodschap "Woman, Love, Freedom" op hun T-shirts werden beschimpt. 

 

Vrouwelijke fans die interviews gaven aan buitenlandse media, werden omsingeld door voorstanders van het Iraanse regime met nationale vlaggen.

 

De Iraanse spelers hielden tijdens hun volkslied de lippen - in tegenstelling tot maandag tegen Engeland - niet stijf op mekaar.

 

Die vorige actie was een niet mis te verstane boodschap in steun van de protesten thuis. 

 

In Iran woeden al weken grote protesten. Die begonnen medio september nadat de 22-jarige Mahsa Amini was gestorven na een arrestatie door de zedenpolitie.

 

In heel het land gaan sindsdien mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en voor vrouwenrechten. De politie treedt hard op tegen de demonstranten, die ook roepen om het aftreden van het autoritaire regime.