Iran krijgt pas in de 98e en 101e minuut wat het verdient tegen Wales

  1. 45+3' - Geel - Joe Rodon
  1. 90+11' - Doelpunt - Ramin Rezaeian (0 - 2)
  2. 90+8' - Doelpunt - Rouzbeh Cheshmi (0 - 1)
  3. 90+5' - Geel - Alireza Jahanbakhsh
  4. 90+4' - Geel - Ramin Rezaeian
  5. 88' - Verv. Aaron Ramsey door Danny Ward
  6. 86' - Rood - Wayne Hennessey
  7. 83' - Verv. Saeid Ezatolahi door Ali Karimi
  8. 78' - Verv. Ahmad Nourollahi door Rouzbeh Cheshmi
  9. 78' - Verv. Ethan Ampadu door Joe Allen
  10. 77' - Verv. Ali Gholizadeh door Alireza Jahanbakhsh
  11. 77' - Verv. Ehsan Hajsafi door Mehdi Torabi
  12. 68' - Verv. Sardar Azmoun door Karim Ansarifard
  13. 58' - Verv. Harry Wilson door Daniel James
  14. 57' - Verv. Connor Roberts door Brennan Johnson
  90+8'goalRouzbeh Cheshmi0 - 1
  90+11'goalRamin Rezaeian0 - 2

  Na de opendeurdag tegen Engeland heeft Iran uit een ander vaatje getapt in zijn tweede WK-wedstrijd tegen Wales. Een verdiende driepunter leek niet in de Iraanse schoot te vallen, maar in de 98e en 101e minuut viel de verlossing tegen 10 Welshmen. Iran doet zo weer mee voor de 1/8e finales, Wales zit met 1 op 6 in vieze papieren.

  Wales - Iran in een notendop:

  • Sleutelmoment: We moeten wachten tot de extra tijd van de tweede helft voor we doelpunten zien. Een schot van Chesmi levert zijn land de drie punten op, daarna is het spel gespeeld.

   

  • Man van de match: We kiezen even voor een trio: de Iraanse voorlinie van Azmoun, Taremi en Gholizadeh was bijzonder sterk. De opnieuw fitte Azmoun kon net geen 70 minuten spelen, en zorgde ervoor dat zijn land een aanspeelpunt had, waardoor zijn twee kompanen in het spel konden komen. 

   

  • Statistiek: De laatste acht doelpunten van Iran op het WK vielen na de 65ste minuut. Maar liefst vijf ervan werden gemaakt in de extra tijd. Mazzu-time bij Iran.

   

  • Statistiek (2): Het doelpunt van Chesmi was het 42ste van dit WK, maar slechts het eerste van buiten de grote backlijn. 

  Sporza: FIFA WK voetbal 2022

  Bekijk de volledige match tussen Wales en Iran (0-2)
  wo 16 november 2022 145 min

  Bevrijde Iraniërs

  Carlos Queiroz had zijn ploeg na de blamage tegen Engeland omgegooid, met vijf nieuwe namen. De belangrijkste wissel was vooraan, met een herstelde Azmoun aan de aftrap.

   

  Iran begon zo de eerste twintig minuten met open en leuke intenties en mooie combinaties, waardoor de wedstrijd goed op en af ging. Wales ging met de eerste grote kans aan de haal, de teen van Kieffer Moore duwde de bal recht op Hosseini.

   

  Na een kwartier onderschepte Gholizadeh een slecht ingeschatte pass van Roberts. Een knap één-tweetje met Azmoun later legde hij de 1-0 voorbij Hennessy. Iran aan het feest, maar offside gooide roet in het eten, de Carolo stond een half metertje voorbij de laatste man.

   

  Het tempo ging dan liggen, met een controlerend Wales. Minder open voetbal, en het aantal kansen daalde. Azmoun kwam in de extra tijd amper twintig centimeter te kort om de bal tegen de netten te duwen.

  Extra tijd, extra ontlading

  De tweede helft begon na vijf minuten met een drievoudige kans voor Iran. De doorgebroken Azmoun schoot voorbij Hennessey tegen de paal, Gholizadeh krulde naar de andere paal, waarop Azmoun opnieuw kon schieten. De keeper van Wales stond op dat schot wel pal.

   

  Iran nam de wedstrijd helemaal over. Hennessey werd getest, maar was klaar voor wat op hem afkwam. Davies loste een schot op Hosseini, maar zonder erg.

   

  Een gelijkspel leek in de maak, zelfs wanneer Hennessey rood pakte nadat hij de doorgebroken Taremi een knietje in het gezicht gaf. Wales leek stand te houden met tien, tot de 98ste minuut.

   

  Na carambole in de zestien eindigde de bal op de rand van de zestien, in de voeten van Chesmi. Die begroef de bal rechts van de ingevallen Danny Ward. Extase, ontlading, Iran werd gek.

   

  Wales moést dan komen, en liet ruimte achteraan. Taremi stootte door, legde breed op Rezaeian. Een heerlijk lobje over Ward én Davies maakte een einde aan de tanende Welshe hoop.

   

  Dat moet nu rekenen op de VS én zelf winnen van Engeland om nog ergens te geraken op dit WK.

  Bondscoach Iran: "Spelers hebben hun liefde voor deze sport bewezen"

  Bondscoach Carlos Queiroz kon zijn emoties niet wegsteken na de zege van Iran. "Dit is een magnifieke dag voor ons", vertelde hij. "Dit is nog maar het begin en nu moeten we het afmaken."

   

  "Ik moet mijn spelers feliciteren. Ze hebben vandaag hun liefde voor deze sport bewezen."

   

  Na de bolwassing tegen Engeland is dit een ferme opsteker. "Na een gemiste kans komt er altijd een nieuwe match. Dat is het mooie aan voetbal. We hebben die vorige match achter ons gelaten en dit was gewoon een verdiende zege."

   

  Van vreugde was bij Wales en Gareth Bale geen sprake. "Dit is een enorme ontgoocheling. We hebben tot de laatste snik gevochten, maar na de rode kaart kantelde de match. Er rest ons nog één match en die moeten we grijpen."

  Bekijk hier nog eens de belangrijkste fases

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 103 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 102. Knotsgek einde. Escobar maakt een einde aan dit ongelofelijke slot. We leken lang uit te kijken naar een doelpuntenloos gelijkspel, maar doelpunten van Chesmi en Rezaeian zorgden in het absolute slot nog voor ontlading. Wales moet winnen van Engeland om nog kans te maken op de volgende ronde. .
  3. tweede helft, minuut 102. Iran maakt het helemaal af in het slot.

   Iran maakt het helemaal af in het slot

  4. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 101 door Ramin Rezaeian van Iran. 0, 2.
  5. tweede helft, minuut 101. Boeken toe! Wales zet de deur achteraan open, en Taremi ontsnapt. Hij vindt de meegelopen Rezaeian, die enig mooi over Davies en Ward chipt. Tranen bij de Welshmen, wat een matcheinde. .
  6. tweede helft, minuut 100. Wales duwt nu alles naar voren, voor een laatste moment. Een Iraans fluitconcert begeleidt het spel. .
  7. tweede helft, minuut 99. De bal gaat er dan toch een keer in voor Iran.

   De bal gaat er dan toch een keer in voor Iran

  8. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 98 door Rouzbeh Cheshmi van Iran. 0, 1.
  9. tweede helft, minuut 98. Iran beloond! Iran wordt gek, helemaal gek! Een chaotische fase bezorgt de bal aan Chesmi. Die schiet van nét buiten het halve maantje de bal in het net. Zuur, zo zuur voor Wales. Wat een extase in het Ahmad Bin Ali! .
  10. tweede helft, minuut 97. Kieffer Moore zet op links een lekkere actie op, maar heeft niet genoeg overzicht. De bal eindigt bij Williams, die met een slecht schot nog een pass kan geven. Zo kan het ook. .
  11. Gele kaart voor Alireza Jahanbakhsh van Iran tijdens tweede helft, minuut 95
  12. tweede helft, minuut 95. De spanning is te snijden. Danny Ward pakt zijn tijd, en wanneer Rezaeian daarover komt klagen, krijgt hij een gele kaart onder de neus geschoven. .
  13. Gele kaart voor Ramin Rezaeian van Iran tijdens tweede helft, minuut 94
  14. tweede helft, minuut 91. +9. We gaan bijna tien minuten verder voetballen. .
  15. tweede helft, minuut 91. Torabi is wel echt goed ingevallen, hij kapt voorbij zijn tegenstander en zoekt Taremi. De Welshmen verdedigen voor alles dat ze waard zijn en kunnen ontzetten. .
  16. tweede helft, minuut 89. Torabi poeiert. Torabi heeft wat ruimte gevonden en legt aan. Heerlijk getrapt, de bal gaat maar nét naast. .
  17. tweede helft, minuut 89. We hebben wat stil gelegen, maar de vrije trap wordt nu eindelijk genomen. Zowel in de eerste fase als in de herneming is de voorzet niet goed genoeg. .
  18. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij Wales, Danny Ward erin, Aaron Ramsey eruit
  19. tweede helft, minuut 87. Hennessey moet daar gewoon niet zijn. Aster Nzeyimana.
  20. Rode kaart voor Wayne Hennessey van Wales tijdens tweede helft, minuut 86