Ga naar de inhoud

Belgian Cats in EK-vooronde

programma groep A
Bosnië België 87-81
België Duitsland 84-55
België Noord-Macedonië 112-41
België Bosnië 100-60
Duitsland België 44-69
Noord-Macedonië België 43-102
stand in groep A
    M W V +/- ptn
1. België 6 5 1 +218 11
2. Duitsland 6 4 2 +72 10
3. Bosnië 5 2 3 -90 8
4. Noord-Macedonië 6 1 5 -200 7

De groepswinnaars van de 10 poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in 2023. Ook de beste 4 nummers 2 van de 10 groepen pakken een EK-ticket. Israël en Slovenië zijn als organisator al zeker van deelname.

Belgian Cats missen Allemand in cruciaal tweeluik, maar blijven ambitieus: "2x winnen"

 ma 21 november 2022 20:17
Julie Allemand
Julie Allemand ligt in de lappenmand met een enkelblessure.

De Belgian Cats zullen het deze week zonder spelverdeelster Julie Allemand moeten doen in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Noord-Macedonië en Bosnië. De guard van Lyon sukkelt met een enkelblessure. Toch is interim-bondscoach Rachid Meziane ambitieus. "We willen 2 keer winnen", klinkt het.

Rachid Meziane was al assistent onder Valery Demory, die eind vorige maand de bons kreeg. De Fransman is de komende 2 wedstrijden hoofdcoach ad interim, daarna volgt een open gesprek over de toekomst.

 

Voor de matchen tegen Noord-Macedonië en Bosnië kan Meziane geen beroep doen op Julie Allemand. De spelverdeelster van Lyon zakte met een enkelblessure af naar de nationale ploeg en reist woensdag al terug naar haar club.

 

"We wisten dat ze niet zou kunnen spelen, maar we vonden het voor de jongere speelsters toch belangrijk dat Julie hier een paar dagen zou zijn, voor de cultuur en de waarden binnen de nationale ploeg", klinkt het.

Emma Meesseman haar vorm is heel correct en dat is geruststellend, want we weten allemaal hoe belangrijk zij is.

"Zonder Julie zal onze speelstijl wel iets anders zijn", zegt Meziane, die in vergelijking met Demory ook wel wat andere principes wil hanteren. "Op maat van het talent dat we in onze ploeg hebben."

 

Emma Meesseman is wel hersteld van de blessure die ze tijdens het WK opliep. "Ze heeft al een paar wedstrijden achter de rug en haar vorm is heel correct. Dat is geruststellend, want we weten allemaal hoe belangrijk Emma is voor onze ploeg."

 

Over het vertrek van Demory wil Meziane niet te veel woorden kwijt. "De transitie is professioneel verlopen", klinkt het. Ook manager Koen Umans predikt rust. "Sereniteit en stabiliteit zijn de sleutelwoorden bij de Cats. Laat ons nu focussen op deze twee belangrijke wedstrijden. Daarna maken we de balans op", aldus Umans.

Emma Meesseman
Emma Meesseman

"We willen 2 keer winnen"

De eerste opdracht voor de Belgian Cats deze week is de match van donderdagavond tegen Noord-Macedonië. "Die wedstrijd biedt misschien de kans om de minuten wat te verdelen, zodat iedereen fris is voor het duel met Bosnië", zegt Rachid Meziane, die wel op zijn hoede is.

 

"We mogen niet in de val trappen, ook al zijn we favoriet voor de 2 wedstrijden. We willen een goede prestatie neerzetten tegen Noord-Macedonië, zodat we met vertrouwen naar zondag kunnen."

 

Vorig jaar verloren de Belgian Cats in Bosnië, dat het nu zonder de genaturaliseerde WNBA-topper Jonquel Jones moet doen. "Ze hebben nu Courtney Hurt opnieuw opgeroepen. Haar ken ik heel goed, want ik was al bij 3 verschillende clubs haar coach", vertelt Meziane.

 

"We mogen Bosnië niet onderschatten, maar wij zijn wel de favoriet. We gaan deze week voor 2 zeges. We hebben een groep met profs die voor hun land willen spelen en winnen. We willen een winnende cultuur installeren bij de Belgian Cats."

 

Zondag tegen Bosnië hebben de Cats alvast de steun van een vol huis in Leuven. Want ondanks de concurrentie van de Rode Duivels was de wedstrijd in minder dan 48 uur uitverkocht. Voor de match van donderdag tegen Noord-Macedonië zijn er wel nog kaartjes te koop.

Gerelateerd: