Ga naar de inhoud

Tim Matthys: "Had bij Anderlecht beetje gevoel mijn carrière niet meer in eigen handen te hebben"

Tim Matthys heeft een vroege wintertransfer te pakken. Op 1 december wordt hij sportief directeur van KV Mechelen. Het is geen keuze tegen Anderlecht. Alle sterren stonden goed voor een derde passage in Mechelen, vertelde hij in De Tribune.

Niet zelf gesolliciteerd

"Ik heb niet gesolliciteerd voor de job van sportief directeur bij KV Mechelen." 

 

Tim Matthys benadrukt het wel een keer of drie in De Tribune. De vraag kwam van KV Mechelen zelf, dat een opvolger voor Tom Caluwé zocht. Zijn vertrek bij de scoutingcel van Anderlecht gaat niet gepaard met enige wrevel.


"Het voelt niet goed om een club achter te laten waar het niet draait. Ik begrijp de frustraties van de fans van Anderlecht, want de club staat niet waar ze thuishoort."


"Meedoen voor de titel had ik voor het seizoen sowieso als moeilijk ingeschat, maar ik had ook niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn." 

 

"Het financiële speelt daarin natuurlijk een grote rol. Club Brugge kan 16 miljoen euro betalen voor een speler die momenteel op de bank zit."

KV Mechelen juiste stap op het juiste moment

Soms is 1+1, meer dan 2. 

 

Bij KV Mechelen zet Tim Matthys op persoonlijk vlak een stap vooruit. Hij zit niet meer in een ondersteunende rol, maar zal de sportieve werkingen zelf mogen sturen. Bovendien zijn het bij Anderlecht (andermaal) onzekere tijden.

 

CEO Peter Verbeke moet door ziekte gas terugnemen. De club speurt daardoor naar een nieuwe sportieve directeur en misschien ook een nieuwe coach. Dat geschuif zorgt voor onzekerheid.

 

"Ik had het gevoel dat ik mijn carrière niet helemaal in handen had. De kans bestond dat mij een bepaalde manier van werken zou opgelegd worden door een nieuwe sportieve directeur."

 

"Je weet nooit of het 100 procent klikt met een nieuwe baas. Het aanbod van KVM kwam gewoon op het perfecte moment."

 

Zelf de nieuwe sportieve baas worden in Brussel was geen optie. "Neen, daar ben ik realistisch in. Anderlecht is en blijft een heel grote club in België en daar ben ik niet klaar voor. KVM is een fantastische stap. Hopelijk kan ik er iets bewijzen en mijn carrière uitbouwen."

Af en toe PO I spelen met KVM

Tim Matthys weet perfect in welk nest hij vanaf 1 december terechtkomt. Hij was tussen 2014 en 2019 speler van KVM en ging er daarna kort aan de slag als scout. Nog meer dan bij Anderlecht is het in Mechelen roeien met de (financiële) riemen die er zijn.

 

"Het moet de ambitie zijn van KV Mechelen om een stabiele eersteklasser te zijn en te blijven. Af en toe moet Play-off I het doel zijn. En de beker, want dat is een toernooi dat altijd veel teweegbrengt", projecteert Tim Matthys zijn ambitie.

 

"Bovendien moeten de fans zich kunnen vinden in onze manier van spelen. Inzet is daarvan een basiswaarde, dat en veel Belgische inbreng."

 

"Ik ben er van overtuigd dat er momenteel voldoende kwaliteit zit in de kern om het seizoen probleemloos af te maken. De groep is een goede mix van jongeren en ervaring."

Zonder mensen als Louwagie, Vanhaezebrouck, Verbeke of Vandenhaute zou ik niet dezelfde persoon zijn vandaag.

Zelf heeft Tim Matthys zijn voetbalschoenen nog maar een dikke drie jaar opgeborgen, maar hij heeft in die tijd wel geleerd van enkele zwaargewichten in het Belgische voetbal. 

 

"Zonder mensen als Michel Louwagie, Hein Vanhaezebrouck, Peter Verbeke of Wouter Vandenhaute zou ik niet dezelfde persoon zijn vandaag. Er komt zoveel kijken bij voetbal. Vaak dingen die fans niet zien." 

 

"Samenwerken met dat soort mensen was een enorme meerwaarde."

 

Voeg aan dat lijstje ook maar Vincent Kompany toe. "Hij heeft me inderdaad gebeld na mijn overgang naar KVM. Ik had een goede band met Vincent. Mochten er ooit spelers van Burnley interessant zijn voor KVM, dan is er misschien iets mogelijk", lacht Matthys.