Na de lawine aan supportersincidenten heeft de Pro League, de verzameling van profclubs, vandaag een tandje bijgestoken. De huidige voetbalwet krijgt een strenger jasje aangemeten. Zijn de maatregelen veelbelovend en wie zijn de onruststokers eigenlijk? Radio 1 schotelde de vraag voor aan sportsocioloog Bart Van Reusel.
Clubs zullen strenger bestraft worden als ze er niet alles aan doen om hun stadion veilig te houden. Inbreuken worden strenger gesanctioneerd en er komen weer voetbaltickets op naam.
Dat zijn de krijtlijnen van de verstrengde voetbalwet. "We moeten deze maatregelen wel nemen, want het hooliganisme is helemaal terug", ziet ook Bart Van Reusel, als sportsocioloog verbonden aan de KU Leuven. "Het is levensgevaarlijk."
"Dit is een pakket van maatregelen die de clubs moeten toepassen en de overheid kan hen ondersteunen. Het kan niet zijn dat de clubs alleen maar de lusten dragen en de overheid alleen maar de lasten. Het moet een combinatie zijn."
Veel hooligans vinden dat zij de macht kwijt zijn, dat die macht nu ligt bij zakenlui met veel centen. Ze zijn trots op wat ze uithalen.
Wordt de brave supporter dan gestraft met een strengere identiteitscontrole? "Ik zou dat geen straf noemen."
"Zoiets gebeurt ook bij een concert. En we moeten het doen. Niet zozeer het afschieten van de vuurpijlen is gevaarlijk, wel de paniek die ontstaat na zulke incidenten."
Wie zijn de relschoppers eigenlijk? "Het is een mix van jongeren. Je hebt werknemers met een gemiddeld profiel en het zijn niet allemaal laagopgeleide en sociaaleconomisch achtergestelde jongeren, zoals wordt gezegd."
"Het is een divers profiel met één gezamenlijk kenmerk: ze houden van keet maken, ze vinden dat stoer en ze beseffen niet hoe dom het is."
Bij voetbalclubs lijkt een machtsstrijd aan de gang. "Veel hooligans vinden dat zij de macht kwijt zijn, dat die macht nu ligt bij zakenlui met veel centen. Ze zijn trots op wat ze uithalen."
"Je moet die frustratie aanpakken, want je mag het niet laten escaleren. Anders zal het eens ernstig foutlopen."