Ga naar de inhoud

Johan Van Herck: "Halve finales zijn doel, kunnen winnen van Slovakije en Australië"

Johan Van Herck is benieuwd in welke staat Elise Mertens, die maandagavond nog in de VS de Masters-finale won, zal zijn.

België opent morgen in de Finals van de Billie Jean King Cup tegen Slovakije, overmorgen is er het tweede groepsduel tegen Australië. De groepswinnaar stoot door naar de halve finales. "En dat is onze ambitie", sprak Sporza met kapitein Johan Van Herck aan de vooravond in Glasgow. Kijk naar de interlands op Eén/Canvas en livestream.

De Belgische ploeg - die vanavond Elise Mertens verwelkomde, die pas maandagavond de WTA Finals in het dubbelspel won in de VS - is er klaar voor. "We hebben goede trainingen gehad en de speelsters zijn in vorm."

"Elise natuurlijk, die zit vol vertrouwen." Maar ook Alison Van Uytvanck, Maryna Zanevska, Ysaline Bonaventure en Kirsten Flipkens zijn op dreef. "We zitten waar we willen zitten."

Elise Mertens is de Belgische kopvrouw, maar nog geen 48 uur na haar triomf in Fort Worth moet ze spelen in Schotland. "Dat is verre van ideaal, om niet te zeggen niet. Om 10 uur lokale tijd (11 uur Belgische tijd) begint de ontmoeting. Dat is heel moeilijk, maar we gaan er proberen het beste van te maken."

"Er zijn 2 ontmoetingen, we zullen zien hoe we het aanpakken en daarna kijken naar donderdag tegen Australië. Dat de planning beter had gekund, is een understatement. Maar daar moeten we onze energie niet insteken."

"We stonden de hele tijd in nauw contact met Elise, je voelt ook dat ze hier heel graag wil bij zijn. Maar natuurlijk wil zij die Masters ook heel graag spelen én winnen."

Elise Mertens heeft weinig last van jetlag. Er is met de dokter ook overlegd over haar slaapritme. Waar we zullen in de praktijk moeten zien hoe ze zich voelt

Kapitein Johan Van Herck

Voor Van Herck is Mertens morgen een optie, ook al kan ze last hebben van een jetlag. "Uiteraard is ze een optie. Maar we zullen morgen de feiten naast elkaar leggen, voor enkel en dubbel. We hebben dit uitvoerig met haar besproken. Ze heeft weinig last van jetlag."

"Met de dokter is er ook overlegd om haar slaapritme aan te passen, maar we zullen in de praktijk moeten zien hoe ze hier toekomt en hoe ze zich morgenvroeg voelt." 

"Een luxeprobleem"

De nummer 2 in de Belgische ploeg is Alison Van Uytvanck (WTA-56), die goede resultaten haalde dit jaar, maar ook wel sukkelde met haar rug. Volgens Van Herck is ze 100 procent fit.

"Training is geen competitie, maar Alison heeft ons verrast met het niveau dat ze hier haalt. Ze is er klaar voor. Ook met haar is er al weken een heel goede communicatie geweest."

Ook Bonaventure en Zanevska waren de laatste weken in goede doen. Heeft Van Herck een luxeprobleem? "Ik denk dat we bij de vrouwen in de breedte heel veel speelsters hebben die in aanmerking kunnen komen", noemt de kapitein ook nog de namen van Greet Minnen, Magali Kempen en Yanina Wickmayer. "Maar ik heb liever een luxeprobleem dan speelsters te weinig."

"Kunnen winnen van Slovakije en Australië"

Slovakije, de eerste tegenstander morgen, verloor van Australië. België wint dus best maar meteen. "Ik denk dat we favoriet zijn", stelt Van Herck. "We zijn goed voorbereid, we hebben gescout en hebben heel wat data. Maar in een landencompetitie zijn verrassingen nooit uitgesloten."

Enkel de groepswinnaar stoot door naar de halve finales, dus moet donderdag ook Australië voor de bijl. "Dat wordt een gebalanceerd gevecht, dat zal veel dichter bij elkaar liggen. We kunnen elke wedstrijd winnen, maar ook verliezen."

"Ik hoop dat we wat revanche kunnen nemen voor vorig jaar." Toen haalde België de halve finales niet na onder meer een 2-1-verlies tegen Australië. "Ik denk dat we alle kwaliteiten hebben om die ontmoeting te winnen."

"Als we de halve finales halen, weet je nooit wat er gebeurt. Hopelijk kunnen we in het weekend strijden voor wie weet veel meer."

Kijk live op Sporza:

Sporza is op alle kanalen live bij de matchen van de Belgen. Op site/app is er de livestream en het scoreverloop, op Radio 1 zijn er flitsen.

De tv-uitzending begint om 11 uur op Eén, vanaf 12.10 uur gaan we naar Canvas. En dat zowel op woensdag (België-Slovakije) als donderdag (België-Australië). Dirk Gerlo geeft commentaar bij de eerste match van de dag, Inge Van Meensel en Sabine Appelmans bij de andere duels.

stand in groep B
    M W V matchen W-V
1. Australië 2 2 0 5-1
2. Slovakije 2 1 1 3-3
3. België 2 0 2 1-5

De groepswinnaars van de 4 poules stoten door naar de halve finales.