Ga naar de inhoud

Ruben en Paul blikken terug op het EK: "Vanthourenhout hoeft niet de evenknie van Iserbyt te worden"

Ruben Van Gucht en Paul Herygers blikken terug op het EK.

Michael Vanthourenhout is Europees kampioen veldrijden. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal pakte de titel op een parcours dat in een halfuurtje tijd helemaal van gezicht veranderde door de regen. Het leverde extra peper en zout, tot grote vreugde van onze commentatoren. 

Ruben: gaf de weerfactor vandaag de doorslag?

 

Paul: "Dat speelt mee. Het is al heel lang bekend dat het slechte weer invloed heeft op bepaalde renners. Vorig jaar pakte Michael Vanthourenhout hier ook uit in gelijkaardige omstandigheden."

 

"Nu, je moet het wel doen tegen Lars van der Haar die in vorm is. Dat is een grote verdienste."

 

Ruben: is de schoonheid van deze titel te danken aan Lars van der Haar? Het feit dat het een battle werd.

 

Paul: "Dat speelt mee. Dit was een grote koers om in te kaderen en te koesteren. Vanthourenhout was dit seizoen nog niet de beste. Om dan toch deze trui te winnen, dat maakte het mooi."

 

Ruben: hoe kan een parcours zo snel van smoel veranderen?

 

Paul: "Rapper dan de zee. Rapper dan eb en vloed. Van de glijboel van vrijdag bleef vanochtend niets meer over. Maar een halfuur regen was voldoende om de bruine zeepachtige smoel terug te toveren."

 

Ruben: zouden Van Aert en Van der Poel likkebaardend gekeken hebben? 

Paul: "Ik hoop het. Al hoop ik niet dat ze zich laten beïnvloeden. Ze moeten vooral rust nemen en niet sneller terugkeren dan noodzakelijk."

 

Ruben: nog even over Michael Vanthourenhout. Hij speelde altijd al de tweede viool binnen de ploeg. Geloof jij in de vleugels van een trui? Kan hij Eli Iserbyt evenaren? 

 

Paul: "Dat is alleen maar last op zijn schouders leggen. Akkoord, hij heeft uitgepakt vandaag, maar hij is niet de man van de vele zeges. Dat hoeft ook niet. Er was ooit iemand als Klaas Vantornout die op de juiste tijdstippen sterk voor de dag kon komen."

 

"Hij zit in de juiste ploeg volgens mij. We denken al langer dat hij dit seizoen crossen zal winnen omdat iedereen naar Eli Iserbyt kijkt en hij daarvan profiteert. Dat scenario zal zich nog wel voordoen."

 

"Vanthourenhout hoeft ook niet de evenknie van Eli Iserbyt te worden. Regelmaat troef en af en toe winnen. Op die manier gaat hij een mooie en lange carrière tegemoet en zal hij mooi zijn boterham verdienen."

Vanthourenhout moet ook niet de evenknie van Eli Iserbyt worden. Regelmaat troef en af en toe winnen. Op die manier gaat hij een mooie en lange carrière tegemoet

Paul Herygers

Ruben: zelfde vraag als na de Koppenberg. Met welk gevoel trekt Iserbyt naar huis? Ooit werd hij hier al eens onderkoeld afgevoerd...

 

Paul: "Na Maasmechelen zette ik hem op zijn plaats omdat hij kritiek had op het parcours. Maar nu zal ik de man zijn die zalft."

 

"Iserbyt is een winnaar, een killer. Volgende week is het alweer andere koek. Het zal niet lang duren voor hij weer aanknoopt met een zege. Ik heb geen vinger om naar hem te wijzen."

 

Ruben: Laurens Sweeck pakt brons in deze klimcross. Is dit helemaal zijn ontbolstering?  

 

Paul: "Vorige week in Maasmechelen was het ook al verpletterend, hoor.

Vandaag was het mooi, maar het mooiste moet nog komen."

 

"Een medaille pakken in een klimkoers getuigt van het feit dat hij een blakende gezondheid heeft. Hij moet goede moed gehad hebben om die klimmers te bedreigen. Maar uiteindelijk was ook de chrono onverbiddelijk: dat waren 2 minuten."

 

Ruben: de voorbije jaren was Eli Iserbyt de veelvraat bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel. Nu is dat anders. Is het algemene niveau gestegen? 

 

Paul: "De jaren tikken door. Iedereen heeft begrepen dat ze het in deze periode moeten doen. Het is nu om te scheppen en te werken zo hard je kunt."

 

Ruben: is Vanthourenhout de enige buiten de grote 3 die dit seizoen een titel pakt? 

 

Paul: "Het BK in Lokeren is een speelse omloop, daar zou dat nog kunnen. Maar op een WK kan ik het me niet voorstellen."